Afbeelding

Mountainbiken voor Duchenne Heroes

NULL

“Afzien voor Pepijn”

 

Mountainbiken voor Duchenne Heroes


Beek en Donk – Vijf mountainbikers starten zondag met een MTB-tocht voor Duchenne Heroes. Onder hen Richard de Beer en Corné van de Ven. Met hun team haalden ze €12.500 op voor onderzoek naar deze dodelijke spierziekte. Tijdens deze tiende editie worden ze aangemoedigd door een speciale supporter; Pepijn van 15, die aan deze ziekte lijdt.

Doorzetten

Heel hard trainen en op tijd naar bed. In het kort de voorbereiding van Richard en Corné. Afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van de zware tocht die ze komende week gaan maken. “Ik begin nu een beetje zenuwachtig te worden”, zegt Richard, “en dat wordt steeds sterker tot zondag aan de start.” De mannen hebben er zin in, al weten ze uit ervaring dat het zwaar gaat worden. “De laatste keer, in 2013, waren we beiden ziek”, vertelt Corné. “We kregen het advies om gewoon op te stappen, afstappen kan altijd.” Richard vervolgt: “Als je dan Pepijn en zijn familie bij de finish ziet staan, dan realiseer je je extra waarvoor je zo afziet. We fietsen voor kinderen zoals Pepijn.”

Duchenne
De mannen benadrukken dat ze zoveel mogelijk aandacht willen voor Duchenne. Over deze dodelijke spierziekte, die vooral bij jongens voorkomt, is weinig bekend. Het onderzoek moet financieel gesteund worden. De mannen dragen met liefde ‘hun steentje bij’. “We gaan met een team van twaalf vrijwilligers, waarvan er vijf fietsen”, zegt Richard. Corné vult aan: “De MTB-tocht begint in Bure (België) en gaat via Luxemburg en Duitsland naar Nederland. We fietsen in zeven dagen 700 kilometer. Op 19 september eindigen we in Nijmegen. Bijzonder is dat Pepijn met zijn familie erbij is. Voor hem is een speciaal geprepareerde caravan gemaakt.”

Vrijwilligers en sponsoren
Richard en Corné zitten komende week de hele dag op de fiets. Ze prijzen zich gelukkig met een heel team om hen heen dat de vijf sportmannen gaat begeleiden. “Koen Schrama van TRIA Fietsen zag in de vorige editie onze mensen zo aan de fietsen sleutelen dat hij ons dit jaar komt versterken”, zegt Richard. “Onze vrijwilligers zijn soms tot 2 uur ’s nachts met de fietsen bezig zodat wij de volgende dag weer om acht uur op kunnen stappen.” Het team van vrijwilligers gaat ervoor zorgen dat de vijf mannen in hun missie slagen. “Of ik volgend jaar weer meedoe?” vraagt Richard; “Ik weet wel dat ik me voor Duchenne blijf inzetten. Geld voor onderzoek is ontzettend belangrijk.”