Afbeelding

Spannende strijd bij Laarbeekse kampioenschappen Jeu de Boules

NULL

Spannende strijd bij Laarbeekse kampioenschappen Jeu de Boules 


Helmond/Laarbeek - Op de buitenbanen van Petanquevereniging Littie of Littienie werden afgelopen dinsdag de Laarbeekse club- en koppelkampioenschappen jeu de boules gespeeld. Na een spannende strijd werd op het eind van de middag bekend welk koppel en welke club zich een jaar lang Laarbeeks kampioen mogen noemen.

Deelnemers

De 40 koppels zijn allen lid van een jeu de boulesclub. Er doen vier clubs mee: Dû Tie Ut, uit Aarle-Rixtel, ’t Trefpunt, uit Mariahout, Ons Genoegen, uit Lieshout en de Beek en Donkse Jeu de Boulesvereniging. 

Organisatie
De organisatie is in handen van Wim van den Vossenberg van Dû Tie Ut en Jan van Asseldonk van Ons Genoegen. Jan van Asseldonk zit als wedstrijdleider met zijn laptop op een strategische plaats, op het terras. Regelmatig komen deelnemers een uitslag doorgeven en even gluren wat de concurrentie heeft gedaan. “Ze zijn net zo fanatiek als klein jong”, lacht Wim, die ook even een kijkje neemt bij het secretariaat.

De wedstrijd
“Er worden drie rondes gespeeld, elke keer tegen een andere vereniging. Het koppel met de meeste pluspunten is Laarbeeks kampioen. De club met de meeste gewonnen wedstrijden is Laarbeeks clubkampioen. Op de twintig buitenbanen van Littie of Littienie kunnen alle tachtig deelnemers gelijktijdig een ronde spelen”, vertelt Jan.

Zojuist is de laatste ronde begonnen. Het terras stroomt leeg en iedereen is weer vol overgave aan de gang. In twijfelgevallen komt een scheidsrechter met een meetband om te bepalen ‘Littie of littienie’. Na de wedstrijd geven de spelers elkaar sportief een hand. Op het eind van de middag begint het te regenen. De spelers die nog niet klaar zijn, gaan echter onverstoorbaar door. 

De Laarbeekse kampioenen
Jan telt alles razendsnel op. “Bij de koppelwedstrijd was het erg spannend”, zegt hij. Laarbeeks kampioen werd het koppel Willy van Bakel en Franka Raaijmakers uit Aarle-Rixtel, met 25 punten. Tweede werd het koppel Betsie Donkers en Gerda Berkers van Ons Genoegen uit Lieshout, met 24 punten. Derde werd het koppel Jo en Anny Vorstenbosch van ’t Trefpunt uit Mariahout. Bij de clubs werd Ons Genoegen Laarbeeks kampioen met 20 gewonnen wedstrijden. Kaatje Versteegen, secretaresse van Ons genoegen, nam de prijs in ontvangst. Tweede was Dû Tie Ut met 14 gewonnen wedstrijden. Derde werd ’t Trefpunt met 12 gewonnen wedstrijden. Vierde met 6 gewonnen wedstrijden werd Beek en Donk, maar zij konden als excuus aanvoeren dat zij met minder koppels hadden ingeschreven.

Tot slot
De gezellige kantine van Littie of Littienie stroomt leeg. Iedereen keert na een middagje gezellig jeu de boulen tevreden naar huis. De MooiLaarbeekKrant feliciteert de kersverse Laarbeekse kampioenen jeu de boules 2015.