Afbeelding

Laarbeek krijgt nieuw inzamelsysteem voor afval

NULL

Laarbeek krijgt nieuw inzamelsysteem voor afval


Beek en Donk – Nadat de wijk de Voorbeemd het afgelopen halfjaar heeft proefgedraaid met een nieuwe vorm van afvalinzameling, heeft de gemeente besloten vanaf 1 januari a.s. ook in de rest van Laarbeek over te gaan op een nieuw inzamelsysteem. Afgelopen dinsdag gaf wethouder Frans van Zeeland, in het bijzijn van klankbordgroep de Voorbeemd, tekst en uitleg.

Afvalproef Voorbeemd 

“De gemeente Laarbeek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het aanbod van afval in Laarbeek is aan het veranderen. Daarom willen we naar een efficiëntere en betere wijze van inzameling, die zowel goedkoper is voor de inwoners als een beter rendement geeft voor het milieu door beter te scheiden. Regionaal is afgesproken (SRE) dat we als gemeente in 2020 nog maar maximaal 15 % restafval mogen afvoeren. Als gemeente zijn we daarom in 2014 een zoektocht gestart naar een nieuw inzamelsysteem met als doel de hoeveelheid restafval te verminderen. In de Voorbeemd (ca. 600 huishoudens) is in april van dit jaar gestart met een afvalproef. De klankbordgroep uit de wijk heeft een grote rol gespeeld. Wij werden als gemeente door de klankbordgroep heel goed op de hoogte gehouden van geluiden uit de buurt. Daar waar nodig, konden we tijdig ingrijpen en zaken verbeteren. Tijdens het afgelopen halfjaar kwamen er diverse geluiden uit de wijk. Toch kunnen we nu constateren dat de cohesie in de buurt wel degelijk positief is toegenomen. Want ook al waren er weleens negatieve geluiden; je komt dan in ieder geval met elkaar in contact”, aldus Van Zeeland.

“De gemeente Laarbeek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het aanbod van afval in Laarbeek is aan het veranderen"


De wijzigingen ten opzichte van de afvalinzameling in de rest van Laarbeek bestonden uit het vervangen van de grijze container door een tariefzak (zgn. ‘rode’ zak à €1,- per stuk). Metaal en drankkartons mochten bij het plastic in de gratis (pmd-)zak en de bewoners van de wijk moesten hun afval deponeren op een van de 35 inzamelplaatsen waar kroonringen werden aangebracht waar de diverse zakken aan konden worden opgehangen. Ook werd de frequentie van ophalen gewijzigd; alle vier de soorten afval werden om de twee weken opgehaald in plaats van eens in de vier weken. 

Is de afvalproef geslaagd?
De proef in de Voorbeemd heeft veel opgeleverd. Er is maar liefst 85% minder restafval aangeboden dan voor de proef. De hoeveelheid plastic, drankpakken en metaal is meer dan verdubbeld en ook de hoeveelheid gft is toegenomen. Door beter te scheiden, bespaarden huishoudens tijdens de proef €25,- op het restafval. Deze zomer is een enquête gehouden in de Voorbeemd. Bijna iedereen blijkt enthousiast over de invoering van de pmd-zak (plastic, drankpakken en metaal). Twee derde van de inwoners van de Voorbeemd geeft aan terug te willen naar de grijze container in plaats van de rode zakken. De afvalproef in de Voorbeemd loopt door tot 1 januari 2016.

Hoe zit het nou per 1 januari?
Het college is voornemens om vanaf januari de grijze container opnieuw in te voeren voor het restafval in de wijk de Voorbeemd (in plaats van de tariefzak/rode zak). Wel is de gemeente bezig te kijken naar een kleiner formaat container (80 liter in plaats van 140 liter). Vanaf januari wordt de wijk ook weer volledig gelijkgetrokken met de rest van Laarbeek. 

Het college heeft inmiddels wel al besloten om in heel Laarbeek de ‘pmd-zak’ in te voeren. Hoe een en ander er precies uit zal komen te zien, is nu nog onduidelijk. De komende maanden zal het college een beslissing nemen over een nieuw inzamelsysteem. De besparingen die behaald zijn in de Voorbeemd worden daarbij doorgerekend en vertaald in de afvalstoffenheffing van 2016. Omdat de afvalstoffenheffing niet tussentijds kan worden verlaagd voor de Voorbeemd, kreeg de klankbordgroep, tevens als gebaar van erkentelijkheid voor de prettige samenwerking, gisteren uit handen van de wethouder een cheque uitgereikt die volledig vrij besteed kan worden in de wijk. 

foto: Vlnr. Theo van Gend, Jan Smits en Jaap Wijdenes van de klankbordgroep ontvangen de cheque uit handen van wethouder Van Zeeland