Afbeelding

Aarles BMX-talent bij televisieprogramma 'The Freestyle Games'

NULL

“Ik wil gewoon de BMX-sport promoten”

Aarles BMX-talent bij televisieprogramma 'The Freestyle Games'


Aarle-Rixtel - Skaters, free runners, breakdancers en BMX’ers: Nederland barst van de freestyle sporters. Op pleinen en in skateparken schitteren zij met hun trucs, maar op televisie zie je ze vrijwel nooit. Door het nieuwe BNN-programma 'The Freestyle Games' is hier verandering in gekomen. In negen afleveringen worden deelnemers uitgedaagd hun trucs te perfectioneren en om te vormen tot een optreden. Zij worden beoordeeld door vier deskundige juryleden. De uiteindelijke winnaar krijgt de titel ‘Beste Freestyle Sporter van Nederland'. BMX-er Tom van den Bogaard (19) uit Aarle-Rixtel, is na de vierde aflevering doorgedrongen tot de laatste twintig kandidaten.

Tom, hoe ben jij als Heikantse jongen in het BMX-wereldje terechtgekomen?

“In het laatste jaar van de basisschool mocht ik een keer op een BMX-fiets van een vriend zitten. Dat vond ik erg leuk. Ik kreeg toen een fiets met mijn verjaardag. Met een groepje van de Heikant ging ik oefenen in Aarle-Rixtel op de crossbaan en de miniramp.”

"Mij gaat het niet om te winnen maar om te zorgen dat BMX op televisie komt zodat het bekend wordt bij het publiek"


Hoe heb je al die moeilijke trucs geleerd?
“Ik keek veel naar de iets oudere jongens die beter konden fietsen dan ik. Zij gaven mij ook tips. Dan dacht ik, dat trucje kan ik ook wel eens proberen. Ik oefende al gauw genoeg bijna iedere dag. Wat later ging ik ook fietsen in het 040 BMX Park in Eindhoven. Daar leerde ik steeds meer mensen kennen. Je leert dan samen nieuwe trucjes.”

Jouw vorderingen bleven niet onopgemerkt?
“Dat klopt. Ik mocht in 2012 bij het team van Paul’s Boutique, later ook bij VANS Benelux en FOX Europe. Ik ging op steeds meer plaatsen rijden, ook wedstrijden. In april werd ik zelfs uitgenodigd om in Tallinn (Estland) te komen rijden.”

En nu op televisie bij 'The Freestyle Games'. Hoe kom je daar terecht?
“Ik kreeg van BNN een berichtje op Facebook. In het begin wist ik niet zo goed wat ik daar mee moest. Toen ik hoorde dat er veel meer deelnemers waren leek het me wel leuk om mee te doen.”

'The Freestyle Games' is een soort talentenshow voor verschillende onderdelen van freestyle sport, zoals skate, BMX en free run, met uiteindelijk één winnaar. Zijn deze takken van sport wel met elkaar te vergelijken en te beoordelen?
“Dat is inderdaad moeilijk. Je vergelijkt appels met peren. Mij gaat het niet om te winnen maar om te zorgen dat BMX op televisie komt zodat het bekend wordt bij het publiek. Veel mensen weten niet eens dat deze sporten bestaan. Over BMX wordt wel eens gedacht: dat zijn van die hangjongeren die op een te kleine fiets rondrijden.” 

Na het doorstaan van de voorrondes mocht je met zestig sporters door naar de televisieshow. Hoe ver ben je nu?
“Van deze zestig vielen er veertig af in de zogenaamde ‘Urban camp’. Ik zit nu bij de laatste twintig waarvan drie BMX'ers.”

Hoe gaat de show verder?
“Er komen nog vier afleveringen. Deze worden iedere maandagavond uitgezonden om 20.30 uur op NPO 3. Begin oktober zijn er weer nieuwe opnames. Ik denk dat er wel publiek bij mag zijn. Op Facebook zal hierover wel informatie staan.”

Wat maakt BMX zo leuk?
“De vrijheid die je hebt. Er is geen goede of slechte manier om het te doen. Je mag gewoon fietsen zoals je zelf wilt of vet vindt. Iedereen gunt elkaar alles en helpt elkaar. De sport bindt.”

Tom, vorige week ben je eerste en tweede geworden op een internationale wedstrijd in Den Haag. Binnenkort kom je uit in China. Wat is je uiteindelijke doel?
“Het liefst zou ik van mijn hobby mijn beroep maken. En natuurlijk gewoon plezier maken. Dat is de enige manier om beter te worden.”