Laarbeek kijkt vooruit in Programmabegroting 2016

NULL

Laarbeek kijkt vooruit in Programmabegroting 2016


Laarbeek – Afgelopen week presenteerde het voltallige college van burgemeester en wethouders - met uitzondering van wethouder Briels in verband met andere verplichtingen - gezamenlijk de begroting voor 2016.

Vooruitkijken

De gemeente Laarbeek beschrijft in haar begroting voor 2016: ‘We willen graag vooruitkijken. Juist nu investeren en maatregelen nemen voor de toekomst; zowel beleidsmatig als financieel. Samen met onze inwoners’. Dat ‘samen’ kwam ook terug in de presentatie. “We wilden deze presentatie dit jaar uitdrukkelijk met ‘het hele team’ verzorgen”, aldus burgemeester Ronnes, “ook om aan de inwoners duidelijk te laten zien dat we intensief hebben samengewerkt aan de begroting.”

Toekomstbestendig
Het woord ‘toekomstbestendig’ is het sleutelwoord in de begroting, zowel beleidsmatig als financieel. Om financieel toekomstbestendig te zijn, wordt er nu geïnvesteerd en worden er een aantal maatregelen genomen. Er wordt voortgeborduurd op de kadernota. Een aantal van de maatregelen die genomen worden was al bekend, een aantal is nieuw. “Zo is er bijvoorbeeld vanwege de gewijzigde samenwerking in Peel 6.1 nog eens goed gekeken naar wat ons dit oplevert”, zegt wethouder Meulensteen. “De koerswijziging binnen Peel 6.1, de opmerkingen uit de gemeenteraad en de gevolgen van de septembercirculaire hebben ons gedwongen ons ‘huishoudboekje’ nog eens goed tegen het licht te houden. Dit heeft geleid tot een structureel sluitend meerjarenperspectief 2016-2019”, aldus Meulensteen.

Investeren in duurzaamheid 
“De tijd is rijp om te investeren in duurzaamheid”, zegt wethouder Greet Buter, “om onze samenleving toekomstbestendig te maken trekken we daarom eenmalig een bedrag van €1.000.000,- uit als ‘aanjaaggeld’. Dit geld wordt ingezet vanuit het positieve jaarresultaat over 2014 en daarnaast stellen we hier structureel €50.000,- voor beschikbaar.” Wethouder Meulensteen vervolgt: “In plaats van het geld terug te laten vloeien, willen we op deze manier een proces op gang brengen. We willen de inwoners stimuleren mee na te denken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen later ook nog in een prettig leefklimaat in Laarbeek kunnen opgroeien.” 

Met het ter beschikking stellen van dit ‘aanjaaggeld’ wil de gemeente Laarbeek de gemeenschap uitnodigen initiatieven aan te dragen die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving. “Dus het is niet zo dat de gemeente zelf een pot met geld heeft en de inhoud hiervan gaat verdelen, het is juist de bedoeling dat we een positief proces op gang brengen waarbij iedereen die goede ideeën heeft die kunnen bijdragen aan een leefbaar(der) Laarbeek, zich vrij moet voelen om deze aan te dragen. Het beschikbaar stellen van het aanjaaggeld is in feite een uitnodiging aan de inwoners van Laarbeek om dit proces samen aan te gaan”, besluit de burgemeester. Hoe dit proces precies vorm zal gaan krijgen, wordt op dit moment intern besproken en voorbereid en zal, na het goedkeuren van de begroting, gepresenteerd worden.

Belastingmaatregelen
‘Om de toekomstbestendigheid van Laarbeek te kunnen garanderen, is het noodzakelijk om de belastingen te verhogen’ staat vermeld in de begroting. “Zoals al bekend was, wordt de OZB jaarlijks verhoogd met 3 %, vervolgt Meulensteen, “alleen met het oog op de toekomst wordt deze eenmalig met 10% verhoogd, zodat voor 2016 een verhoging van 13% geldt. Toch blijft de lastendruk voor inwoners van Laarbeek hiermee één van de laagste van de regio en dat blijft zo, terwijl de voorzieningen en dienstverlening van een hoog niveau zijn én blijven en we ook nog gaan investeren in duurzaamheid en innovatie.” Behalve de onroerendezaakbelasting zal er een verhoging plaatsvinden van de rioolheffing met 2,62% conform het door de raad in 2012 vastgestelde rioolbeheerplan.