Afbeelding

Lezing over voormalige leengoederen

NULL

Lezing over voormalige leengoederen


Beek en Donk - Tijdens de heemavond van heemkundekring De Lange Vonder op maandag 19 oktober houdt Frans Leenders een lezing over voormalige leengoederen in Beek en Donk.


Vanaf de middeleeuwen tot aan 1795 vormde het leenstelsel een vorm van bestuur. In deze vorm speelden de leengoederen een grote rol. Een leenheer, in onze contreien vaak de Hertog van Brabant, gaf goederen in leen aan adellijke personen die als tegenprestatie de leenheer militair ondersteunden. Deze leenmannen legden bij ontvangst van een leen de eed van trouw af.

Frans Leenders, voormalig secretaris van de Lange Vonder, zocht deze leengoederen in Beek en Donk op en volgde hun geschiedenis tot op de dag van vandaag. Tijdens de lezing besteedt Frans aandacht aan de plaatselijke adel, bewoners, boerderijen, huizen en akkers. Hij vertelt over de historische ontwikkeling, maar zal ook een aantal anekdotes naar voren brengen. Beek en Donkenaren zullen zich tijdens de lezing herkennen bij de beelden die getoond worden.

De lezing vindt plaats op maandag 19 oktober om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk. Leden van De Lange Vonder hebben gratis toegang, overige bezoekers betalen €2,00 entree.

Foto: Boerderij aan de Pater Becanusstraat in Beek en Donk