Afbeelding

Vrijwilligerspenning Laarbeek voor Frans de Hair

NULL

Vrijwilligerspenning Laarbeek voor Frans de Hair


Aarle-Rixtel - Wethouder Van Zeeland reikte afgelopen weekend, namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, de Vrijwilligerspenning Laarbeek uit aan de heer Frans de Hair uit Helmond ter gelegenheid van zijn afscheid als dirigent van 'Korale, ensemble voor vocale muziek' in Aarle-Rixtel.

Mede-oprichter van Korale
De heer De Hair was in 1993 medeoprichter van Korale en tot eind juni 2015 dirigent van het koor. "Korale, ensemble voor vocale muziek" bestaat in de huidige samenstelling sinds september 2011. In dat jaar gingen twee koren samen verder, te weten "Kleinkoor Korale" uit Aarle-Rixtel en "Kalliope" uit Beek en Donk. Beide koren zongen voornamelijk a capella, zonder instrumentele begeleiding, en hun repertoire sloot goed op elkaar aan. Wekelijks wordt op donderdag in de Dreef in Aarle-Rixtel gerepeteerd en na afloop is er altijd nog een gezellig samenzijn. Het repertoire bestaat voornamelijk uit niet-kerkelijke muziek die in hoofdzaak a capella gezongen wordt.

Zeer actief in diverse functies
Frans was meer dan de dirigent bij de wekelijkse repetities en concerten. Hij heeft oneindig veel tijd in het koor gestopt. Mede dankzij zijn tomeloze inzet is Korale uitgegroeid tot het huidige a-capella koor. Ruim 20 jaar heeft Frans de wekelijkse repetities voorbereid en het koor begeleid, soms ook door zangles bij hem thuis te geven. Hij maakte vertalingen van de meestal buitenlandse songteksten, zorgde voor nieuwe bladmuziek als dat nodig was en schreef zelfs af en toe een nieuw arrangement als dat beter bij de stemmen van de koorleden paste. Gedurende de afgelopen twintig jaar heeft hij tussen de 50 en 60 concerten mee gepland, voorbereid en begeleid. Daarbij werden veel locaties vooraf door hem bezocht om de akoestiek en de plaats van het koor te beoordelen en soms ook alvast wat zaken te doen met de beheerder of de koster, of om alvast het restaurant daarna te regelen.

Een goede gastheer
Een van de jaarlijkse hoogtepunten was de nieuwjaarsborrel bij Frans thuis begin januari. Hij toonde zich een buitengewoon goed gastheer. De laatste jaren werd dit samenzijn een soort open podium waar vrij gemusiceerd werd en waarbij regelmatig liedjes voorzien werden van afwijkende teksten. Frans was tot eind juni dirigent van Korale. Het bestuur bood hem afgelopen zaterdag ter gelegenheid van zijn afscheid een speciaal daarvoor georganiseerde afscheidsdag aan in de vorm van een feestelijk samenzijn in Conferentiecentrum De Couwenbergh in Aarle-Rixtel.