Afbeelding

IVN-wandeling in de Mosbulten

NULL

IVN-wandeling in de Mosbulten


Laarbeek - De tweede activiteit van het IVN Laarbeek komend weekend vindt plaats op zondagmorgen 25 oktober. Er wordt dan gewandeld bij de Mosbulten. Hier lagen ruim 100 jaar geleden twee grote vennen, het Haverven en het Heikantsven. Op een gegeven moment is alles ontgonnen, ook al was zelfs in die ontginningstijd het gebied onder vogelaars bekend vanwege de grutto’s, wulpen en in de trektijd kleine steltlopers. Sinds een aantal jaren is een deel van de ontginning weer teruggegeven aan de natuur, onder meer als natuurcompensatie vanwege de aanleg van de A50 bij Son.


Op de plek van de oude vennen zijn weer zeldzame planten te voorschijn gekomen. In andere poelen in de omgeving vindt men niet de zeldzame hogere planten en de kranswieren, die men bij de Mosbulten wel vindt. Overigens is de naam Mosbulten verwarrend voor dit laaggelegen gebied. Verderop ligt het hooggelegen gehucht de Mosbulten. Het natuurgebied heeft dus ook die naam gekregen, maar vroeger heette het hier dus het Haverven en het Heikantsven, en later lag er de oude boerderij de Haverhoeve, die er nog steeds ligt. Om het nog verwarrender te maken, de straatnaam is hier Olen, en hoort bij een uithoek van de gemeente Nuenen. Je hebt namelijk Breugels Olen en Nuenens Olen. Op deze wandeling is er dus ook heemkundig van alles te vertellen, alleen al over de naamgeving. Het hangt van de gids af. Niemand is van alle markten thuis.

De wandeling begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Het vertrek is vanaf de parkeerplaats bij de Mosbulten. Hier komt men door vanuit Lieshout de voor fietsers gevaarlijke Sonseweg in te slaan . Dus alsjeblief heel goed uitkijken hier of met de auto komen of een andere fietsweg nemen. Ongeveer halverwege de weg van Lieshout naar Son komt men bij een bosgebied, waar zich een scherpe bocht bevindt. Daarna is het de eerste harde weg rechts. Na precies 500 meter komt men aan de linkerkant bij de parkeerplaats voor de Mosbulten. U kunt ook, als u veiliger wil fietsen, het fietspad langs het Wilhelminakanaal nemen en dan vanaf de Stad van Gerwen richting Mosbulten. Een andere mogelijkheid is binnendoor via onverharde wegen vanuit Mariahout.

Foto: De aalscholver, een van de vele vogels die in de Mosbulten zijn te zien

Foto: Leo van den Heuvel