Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia voor Toos van der Linden

NULL

Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia voor Toos van der Linden


Beek en Donk - Pastoor Verbraeken verraste afgelopen weekend Toos van der Linden met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Koster
In zijn toespraak herinnerde Pastoor Jos Verbraeken Toos aan de eerste keer dat zij door pastor Jan van Duijnhoven gevraagd werd om als vrijwillige koster op te treden tijdens de diensten in Donk. De toenmalige koster, zuster Leonie, was overleden en de pastor zocht vervanging. Toos heeft dat beroep op dit moment na vele pastorwisselingen al ongeveer 25 jaar volgehouden. Niet alleen in de nu gesloten Leonarduskerk in Donk, maar de laatste jaren ook in de Michaëlkerk in Beek, werd Toos gevraagd de voorbereidingen te treffen voor de wekelijkse diensten, maar ook voor uitvaarten en huwelijken heeft ze de verantwoordelijkheid voor de voorbereiding.

Cornelis
In 1977 komt Toos met haar man Harrie in Beek en Donk te wonen. Tijdens de kennismaking met de ouders voor de eerste communie van één van de vijf zonen wordt er gevraagd aan de ouders om zitting te nemen in de werkgroep. Tijdens de voorbereidings-mis voor de echte communie-mis had broeder Cornelis, steun en toeverlaat van de pastores in Donk, Toos horen lezen. “Ik weet het nog goed, dat er plotseling een auto stopte toen ik op de terugweg liep naar huis”, vertelt Toos. Uit een auto klonk de stem van Cornelis: “Kom eens even, wij hebben vergadering morgenavond en daar moet jij ook komen, want we hebben nieuwe lektoren nodig”. Het bleek dat Cornelis onder de indruk was geraakt van de stem van de oud-onderwijzeres. Cornelis kende iedereen en maakte er ook een gewoonte van nieuwe inwoners te bezoeken om te kijken of de ‘inburgering’ goed verliep. “Later hebben we veel samengewerkt”, vertelt Toos. “Zelfs op ons vakantieadres kregen we soms bezoek van hem.” Broeder Cornelis was een heel gewone man, die altijd goed gemutst was. Hij had veel vrienden en kennissen in de parochie, waardoor hij zijn taak, het bezoeken en bijstaan van zieken, prima kon uitvoeren. “Hij is degene, die mij echt ontdekt heeft”, glundert Toos.

Welgemeend
Harrie, de man van Toos, vertelt dat de pauselijke erkenning voor haar een geweldige verrassing was. Hoewel veel inwoners van Donk gehoord hadden wat er zou gaan gebeuren, wist Toos van niets. Op het einde van de dienst werd ze teruggeroepen van haar taak: koffiezetten voor de kerkgangers. In de toespraak refereerde Pastor Jos Verbraeken aan haar tomeloze inzet en kreeg zij naast de medaille en bijbehorend certificaat, een mooie bos bloemen en een welgemeende felicitatie van de pastor.