Afbeelding

Expositie in heemkamer over pater Theo van RossumExpositie in heemkamer over pater Theo van Rossum

NULL

Expositie in heemkamer over pater Theo van Rossum


Beek en Donk - In de Beek en Donkse Heemkamer is een expositie ingericht over de dit jaar overleden priester/dichter Theo van Rossum osfs. Aan de hand van documenten, citaten, krantenberichten en vele foto’s, geeft de tentoonstelling een terugblik op Theo’s veertig Beek en Donkse jaren, met de nadruk op de eerste helft van deze periode. Een groot deel van zijn omvangrijke oeuvre is voor deze gelegenheid bijeengebracht.


Al vanaf zijn benoeming in 1966 tot pastoor van de Donkse Leonardusparochie, heeft Theo veelvuldig de pen gehanteerd. Diende zijn schrijftalent aanvankelijk vooral parochiële doeleinden, zoals de oprichting van het parochieblad ‘DONK’, al snel volgden publicaties die zijn interesse in de Beek en Donkse geschiedenis naar een breder publiek uitdroegen. Dit resulteerde ondermeer in een heemkundig tijdschrift en in diverse boekjes met oude ansichten en verzamelde volksverhalen. Bij een overlijden schreef hij vaak een persoonlijk gedichtje: een monumentje voor de overledene in woorden. Ook als spreker bij officiële gelegenheden en zelfs als carnavalspastoor kon Theo het publiek boeien met zijn teksten met humoristische ondertoon. Als Oblaat van Franciscus van Sales was Theo vervuld van een zeer diep Godsgeloof. Met talloze publicaties, uitgegeven vanuit zijn eigen stichting ‘Dageraadseiland’, probeerde hij zijn ‘Godsvonk’ onder een groter publiek bekendheid te geven. Veel van dit werk, vaak mooi verzorgd met illustraties, is op de tentoonstelling in te zien.

De expositie is te bezoeken in de Heemkamer aan de Parklaan 5 te Beek en Donk op zondag 1 november van 14.00 tot 17.00 uur en op donderdag 5 november van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Het zilveren priesterfeest van Theo van Rossum in 1973. Vlnr: Paters Jan van Duijnhoven, Sjef Arets en Theo van Rossum