Afbeelding

Leonardusviering in H. Michaëlkerk

Algemeen

Beek en Donk - Het gilde St. Leonardus viert met de parochiegemeenschap van Beek en Donk op zondag 8 november om 11.00 uur het feest van zijn patroon. Deze plechtige viering vindt plaats in de H.Michaëlkerk in Beek en wordt voorgegaan door pastor Jos Verbraeken en diaken-gildepastor Franklin De Coninck. 

De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het St. Leonarduskoor, onder leiding van de dirigente Mevrouw J.Vos en organiste Mevrouw A. Werners. 

Sint Leonardus is niet alleen de patroon van het gilde maar ook heel speciaal van de parochie Donk waar de Leonarduskerk naar hem is genoemd. Natuurlijk hadden het Sint Leonardus Gilde deze viering graag gehouden in de mooie en vertrouwde Leonarduskerk, maar die is in januari 2013 onttrokken aan de eredienst. Zij hopen dat ondanks de sluiting van de Leonarduskerk toch veel parochianen uit Beek en Donk deze viering bijwonen. U bent van harte welkom.

De viering van Leonardus heeft zich in de loop van meer dan duizend jaar over heel Europa verspreid. Ook op De Donk wordt Leonardus al honderden jaren vereerd en aangeroepen. De aan hem toegewijde kapel op De Donk in 1422 trok veel pelgrims om de machtige patroon aan te roepen. Helaas verdween de oude kapel, maar de gildebroeders van het Leonardusgilde hebben in 1979 een nieuwe kapel gebouwd aan de Goorloop.  Dus Leonardus blijft toch op De Donk.

De echte feestdag van Leonardus is op 6 november, de sterfdag van hun patroon. Daarom dat ze op deze dag hun teerdag houden, die begint met een gebedsdienst. Het verslag van deze feestelijk dag leest u de volgende week in De MooiLaarbeekKrant. Voor meer informatie www.gildesintleonardus.nl.