Afbeelding

Lezing over oude en moderne Druïden

Algemeen

Aarle-Rixtel - In zaal van Bracht in Aarle-Rixtel wordt maandag 9 november een lezing gegeven worden door Herman Clerinx uit Hasselt met als titel: ‘Oude en moderne Druïden: terug naar de prehistorie’

Wie de avonturen van Asterix heeft gelezen, kent de druïde Panoramix, een man vol wijsheid en toverkracht. Deze stripheld is gebaseerd op de historisch bekende druïden; de priesters, theologen en/of geestelijke leiders van de oude Kelten. Onder meer Caesar en Tacitus hebben over hen geschreven en ook in oude Ierse verhalen komen ze voor. 

Met het wegdeemsteren van de pre-christelijke Keltische cultuur verdwenen ze echter van de aardbol. Ten minste: zo luidt de klassieke wetenschappelijke opvatting. Want in de moderne samenleving worden andere geluiden opgevangen. Sinds de renaissance duiken opnieuw mensen op die zichzelf ‘druïden’ noemen en claimen dat ze de erfgenamen zijn van deze Keltische priesterkaste. Sommigen hebben er zelfs een nieuwe religie aan gekoppeld, die in september 2010 van Groot-Brittannië een officiële erkenning heeft ontvangen. 

In een ontspannende lezing gaat Herman Clerinx in op deze ‘moderne druïden’. Hij bespreekt hun ontstaan en geschiedenis, werpt een blik op hun ideeënwereld en geeft achtergrondinformatie, opgesmukt met de nodige anekdotes. Zijn lezing is geïllustreerd met een flinke hoeveelheid plaatjes, onder meer cartoons uit de 18de eeuw, foto’s van ceremonies en vechtpartijen bij Stonehenge en zelfs afbeeldingen van een piepjonge koningin Elisabeth en even piepjonge Winston Churchill als kandidaat-druïde. Niet- leden: €2,50 entree. De heemkunde hoopt weer velen van u te mogen begroeten op deze heel interessante avond.