Afbeelding

Gilde St. Leonardus viert haar Patroonsdag

Algemeen

Beek en Donk – Op de sterfdag van hun patroon, 6 november, begon de dag voor het St. Leonardus Gilde om 8.30 uur met vertrek vanuit ’t Huukske naar de Leonarduskapel aan de Goorloop voor een gebedsdienst. Hun gildeheer Franklin De Coninck, als voorganger, had deze gebedsdienst in het teken gezet van het leven van St. Leonardus, die lang geleden erop uittrok om vluchtelingen onderdak te verschaffen en gevangenen te bevrijden. 

Mogen ook zij als waardige volgelingen oog hebben voor mensen in nood, die worden bedreigd door oorlogsgeweld en eigen huis en haard moeten verlaten. Na deze gebedsviering werd Ties van de Velden in het zonnetje gezet wegens zijn dagelijkse zorg voor de Leonarduskapel. Hierna trokken ze naar het verzorgingscentrum De Regt voor een vendelgroet aan de bewoners. Vervolgens naar de Nieuwe Werf, waar de daar verblijvende gehandicapten al klaar stonden om hen met allerlei instrumenten hartelijk te ontvangen voor een vendelgroet. Hierna werd het gilde ontvangen door locoburgemeester Tonny Meulensteen, die de eed van trouw in ontvangst nam. Na de vendelgroet werden zij gastvrij onthaald in de raadszaal voor een borrel brandewijn met suiker. Van deze gelegenheid werd tevens gebruik gemaakt door de Stichting Goede Doelen, die door het gilde St. Leonardus en de Scouting Beek en Donk is opgericht, om aan de Stichting Leergeld een bedrag van €1.000,00 aan te bieden als resultaat van de gehouden Fietste Meetocht. 

Tot slot brachten ze aan de gastheer en gastvrouw van ’t Huukske een vendelgroet. Binnen stond al een goed verzorgde lunch klaar, zodat de gildebroeders hierna weer voldoende energie hadden om aan een mooie excursie deel te nemen, die deze keer ging naar de champignonkwekerij in Gemert. 

Tijdens het avonddiner, waarbij ook de gildezusters waren uitgenodigd, werd Leon de Louw als nieuwe gildebroeder geïnstalleerd. Zij wensen hem veel succes binnen het gilde. Verder werd door de voorzitter aandacht besteed aan het 40-jarig broederschap van gildebroeder Antoon de Groot. Alles bij elkaar weer een succesvolle teerdag, die rond de klok van twaalf tot ieders tevredenheid werd afgesloten.

Op de zondag daarna, 8 november, heeft het St. Leonardus gilde in een drukbezochte Eucharistieviering, het patroonsfeest gevierd van de Leonardusparochie en haar gemeenschap. Deze viering werd voorgegaan door Pastor Jos Verbraeken en Diaken Franklin De Coninck. De viering werd opgeluisterd door het Leonarduskoor onder leiding van Mevr. Vos en organist Mevr. Werners. Na de mis werd nog een vendelgroet gebracht aan de pastores en de aanwezige kerkgangers.

​Foto: Gilde St. Leonardus patroonsdag