Lezerspodium: Coalitie stemt in met het maken van een toekomstbestendig en duurzaam Laarbeek!

Algemeen

Door het vaststellen van de begroting voor 2016 slaat Laarbeek een nieuwe weg in. Duurzaam wordt de rode draad in het beleid. Door 1 miljoen beschikbaar te stellen voor het stimuleren van duurzaamheid zijn we direct bezig met de toekomst van Laarbeek en haar inwoners. Grote bedrijven hebben zich al aangemeld en willen meedenken met het realiseren van plannen. Het college heeft de precieze kaders nog niet bekend gemaakt op basis waarvan uw plan en/of idee in aanmerking kan komen voor een tegemoetkoming in kosten. Ook wij zijn hier benieuwd naar en roepen het college op hier zo snel mogelijk mee te komen. Maar als inwoner van Laarbeek kunt u hierover al wel nadenken. U kunt zich dan na de oproep in de MooiLaarbeekkrant of gemeentelijke website direct aanmelden met uw plan of idee. Ga in gesprek en wie weet kunt u met uw ideeën er mede voor zorgen dat Laarbeek duurzaam de toekomst tegemoet gaat.

 

De begroting leidt dan wel tot het een verhoging van de OZB, maar laat u zich niet gek maken door grote woorden. De OZB zal verhoogd worden maar we behoren desondanks tot de gemeenten met de laagste vaste lasten.  Voor een huishouden met een huis van € 300.000,- is dit een verhoging van € 29,- per jaar of te wel € 2,46 per maand. Hierdoor hoeven we niet te bezuinigen op vrijwilligers, verenigingen of verdere nadelige maatregelen te nemen in de zorg. Vooral in de zorg blijven veel zaken voor de toekomst onduidelijk en proberen we als gemeente in te springen op de vele veranderingen en bezuinigingen die ons door het Rijk zijn opgelegd. Trots zijn we dan ook op het WMO beleidsplan samengesteld door de gemeente en heel veel inwoners. Iets democratischer vaststellen kan bijna niet. En zorg is voor elke bewoner in Laarbeek belangrijk van jong tot oud! Op deze bedragen moet je als politieke partij niet willen bezuinigen.

 

Helaas hebben de oppositiepartijen, PNL en fractie Frans Biemans, tegen het subsidieprogramma gestemd. Hierdoor komen er veel onzekerheden voor alle verenigingen die subsidie krijgen. Er zijn geen bezuinigingen in het subsidieprogramma en de verdeelsleutel in dit programma is hetzelfde als die van jaren voorheen. Met degenen die opmerkingen hadden is toegezegd dat ze worden besproken en naar oplossingen worden gezocht. Helaas was dit niet genoeg. We zullen dit agendapunt z.s.m. op de agenda van de raadsvergadering laten plaatsen, zodat alle vrijwilligers en verenigingen duidelijkheid krijgen waar ze aan toe zijn. Ze kunnen dan hun tijd en energie weer steken in activiteiten voor en met hun mooie vereniging. 

Het is de verantwoordelijkheid van de raad om Laarbeek toekomstbestendig te maken en het een mooie gemeente te laten blijven om te wonen. Dat kost soms wat lef maar dat betekent niet dat er onnodige risico’s worden genomen. Wij steunen dit beleid want er wordt samengewerkt met de inwoners en bedrijven van Laarbeek en daar staan en gaan wij voor!

Namens de coalitie