Afbeelding

Mega-enthousiast beginsignaal Muziek=COOL

Algemeen

Aarle-Rixtel - De Muziek=COOL-activiteiten die in september en oktober plaatsvonden - het kiezen en later het ophalen van de instrumenten – werden vooral gezien als voorbereiding, na de herfstvakantie ging het seizoen15/16 dan écht goed van start.

68 Kinderen uit de groepen 6 van alle drie de Aarle-Rixtelse basisscholen gaan ’muzileren’, dat is musiceren en leren tegelijk. Zij zijn vorige week begonnen met zowel de buitenschoolse instrumentlessen als met een orkestles op school. De opkomst bij de instrumentlessen, die na schooltijd worden gegeven in groepjes van gelijke instrumenten, was verrassend hoog. Ouders en kinderen realiseren zich dat het zeker verstandig is om deze gratis lessen te volgen, om op deze manier wegwijs te worden op het instrument en de allereerste vaardigheden onder de knie te krijgen. Het resultaat na de eerste les was nogal divers, wat natuurlijk te maken heeft met het type instrument. Terwijl de fluitistjes vooral bezig zijn geweest met de ingewikkelde opdracht om er achter te komen welke vinger op welke knop hoort, werd tijdens de baritonles al een hele bladzijde van het lesboek doorgewerkt. Dat kun je dus rustig een vliegende start noemen.

Vrijdag waren er tijdens schooltijd de allereerste orkestlessen. Op elk van de drie scholen was dit een ware belevenis. Dirk Verhoeven van Harmonie De Goede Hoop die deze orkestlessen geeft, bekeek eerst met de kinderen samen wie er waar moet zitten in de orkestopstelling. Toen dat duidelijk was, volgde voor iedereen de uitdaging om de lessenaar op te zetten, want hoe zet je zo’n muziekstandaard nou in ’s hemelsnaam in elkaar? En evenzogoed: hoe krijg je hem straks aan het einde van de les weer in dat kleine tasje? Na dit vrolijk kwartiertje gerommel met stoelen, lessenaars en instrumenten, had Dirk een prachtig orkest voor zich. Hoogste tijd voor de leerlingen om zich eens goed te laten horen, vond de dirigent. “Allemaal blazen en wel zo hard als je maar kan!” Nou dat hoefde hij maar één keer te zeggen: dit was duidelijk een mega-enthousiast startsignaal! De aftrap van seizoen 15/16 was een feit. 

Daarna was het tijd om een beetje serieuzer te gaan oefenen. Ook eens laten horen zo zacht als maar kan. En probeer eens allemaal dezelfde toonhoogte te vinden. Wat de kinderen zó onder de knie hadden, was het gezamenlijk tegelijk inzetten en, als de dirigent het aangeeft, ook allemaal tegelijk weer stoppen. Dat bleek ‘een fluitje van een cent’. 

Deze mooie aftrap belooft veel goeds voor het komende seizoen. Over enkele weken zullen de muzileerlingen hun eerste optreden geven op school en ook in het dorp zullen zij zich de komende tijd laten horen. U wordt via deze krant op de hoogte gehouden of u kunt het project volgen via Facebook.

Foto: Uitdaging voor de kinderen van De Heindert: zo zacht mogelijk blazen