Afbeelding

Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen

Algemeen

Beek en Donk - De Deurnese dokter Hans van den Broek houdt maandag 16 november een lezing op de heemavond van heemkundekring de Lange Vonder in Beek en Donk. Hij behandelt daarbij de ‘vrouwelijke’ zaken uit de geneeskunde van de afgelopen eeuwen. Hij belicht onderwerpen als de leeftijd waarop men trouwde en hoe men aan geboortebeperking deed.

Hierbij krijgt u wetenswaardigheden over zwangerschap en bevalling te horen. En natuurlijk worden ook de kennis en de taken van de vroedvrouw belicht. Daarnaast bezorgen de opvattingen over de hygiëne bij kinderen u misschien lichte rillingen. Neemt u de zakdoekjes met Eau de Cologne (Onjeklonje) maar mee. 

Daarnaast passeren de omgang met aandoeningen als borstkanker, baarmoederziektes en geslachtsziektes de revue. Ruim aandacht is er verder voor de zich vaak in het geniep afspelende zaken als prostitutie, abortus, kindermoord en het te vondeling leggen van ongewenste kinderen. 

Zoals gebruikelijk wordt het verhaal weer met de nodige illustraties en in duidelijke taal verlucht en verteld. Hans van den Broek baseert zijn lezing niet alleen op zijn medische kennis, maar heeft zich ook verdiept in de heemkundige archieven. Dit staat garant voor aardige wetenswaardigheden en anekdotes. Het belooft een interessante avond te worden. U keert huiswaarts vol verbazing en met rode oren.

De lezing vindt plaats op 16 november om 20.00 uur in het ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk. Leden van heemkundekring De Lange Vonder hebben gratis toegang. Van andere mensen wordt €2,00 entree gevraagd.