Afbeelding

Antoon de Groot 40 jaar gildebroeder

Algemeen

Beek en Donk - Tijdens het avonddiner van de teerdag van het St. Leonardus Gilde op 6 november, werd Antoon de Groot gehuldigd in verband met zijn 40-jarig jubileum als gildebroeder. Als het gilde die 40 jaar overzien, dan moeten zij constateren dat Antoon een belangrijke bijdrage heeft geleverd in de ontwikkeling van de Donkse Schut. Rood is zijn kleur en daar houdt hij zich stevig aan.

Op 32-jarige leeftijd meldde Antoon zich aan bij het gilde. Dat was in het jaar 1975. Al gauw ontwikkelde hij zich als een gildebroeder die zich wilde inzetten voor handhaving en uitbreiding van de tradities van het Brabantse gildewezen. Vanaf 1978 heeft hij zich geijverd voor contacten met hun zusterorganisatie in Gittelde in Duitsland. Deze contacten zijn tot heden blijven bestaan.

Al in 1982 werd hij gekozen in het bestuur en dat heeft hij volgehouden tot 2010. In 1991 werd hij vice-voorzitter en in 2006 tot 2007 tijdelijk voorzitter van de vereniging. Bijzonder veel aandacht en vele uren heeft hij besteed aan de ontwikkeling van het schietterrein ’t Wipke. Geen wonder dus dat hij al in 1978 tot 2003 voorzitter werd van deze schietaccommodatie.

Ook Kring Peelland had bewondering voor zijn activiteiten binnen het gilde en daarom werd hij in 1986 benoemd tot voorzitter en penningmeester van de schietcommissie Kring Peelland. Toen hij in 2010 stopte met de bestuursfunctie werd hij ere-bestuurslid en in 2011 werd hij voorgedragen om de eervolle onderscheiding van de Nobele orde van de papegaay in Antwerpen in ontvangst te nemen. Uit handen van de voorzitter Commandeur B. Baere ontving Antoon de Gouden Medaille met de zilveren driedubbele Papegaay. Driedubbel, omdat hij zich driemaal tot koning had geschoten en wel in de jaren 1982, 2003 en 2007.

Tijdens de teerdag werd hij gedecoreerd met de zilveren speld en ook zijn vrouw mocht in de hulde deelnemen door een mooie bos bloemen in ontvangst te nemen; wel rood natuurlijk.