Afbeelding

Lieshout herdenkt Floris van der Putt

Muziek

’s-Hertogenbosch/Lieshout – Op grootste wijze wordt op zaterdag 21 en zondag 22 november stilgestaan bij de 100e geboortedag van de Brabantse priester/musicus Floris van der Putt. Zowel in Lieshout, de plaats waar hij werkte en in 1990 overleed, als in ’s-Hertogenbosch, waar hij Rector Cantus was van de Schola Cantorum, zijn er in dit weekend herdenkingsplechtigheden, de presentatie van een biografie en concerten.

De priester Floris van der Putt, die op 21 november 1915 in Stratum werd geboren, was leraar, dirigent, organist, maar bovenal componist. Bijna al zijn composities zijn ontstaan naar aanleiding van een gelegenheid, een opdracht of een verzoek. Floris van der Putt is van grote betekenis voor de ontwikkeling van de Nederlandstalige liturgische muziek in de R.K. Kerk. Daarnaast heeft hij volksliederen gecomponeerd die behoren tot het algemeen cultuur bezit van Nederland, zoals Toen de hertog Jan kwam varen.

Het herdenkingsweekend wordt op zaterdag 21 november om 11.00 uur geopend met een beiaardconcert op de Heuvel in Lieshout. Daar brengt Boudewijn Zwart, op zijn mobiele beiaard, muziek ten gehore die door Floris van der Putt werd gecomponeerd voor dit instrument. Aansluitend is er om 12.00 uur een korte herdenkingsplechtigheid bij het graf op het naastgelegen kerkhof. Naast genodigden, vertegenwoordigers van de parochie en gemeente Laarbeek is het St. Servatiusgilde hierbij aanwezig. Het gilde betoont op eigen wijze eer aan hun oud-gildeheer en ereburger van Lieshout

Commissaris van de Koning Wim van de Donk ontvangt om 15.00 uur in het Provinciehuis de leden van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. De Stichting Floris van der Putt heeft in samenwerking met de bond ‘Het Lied van Hertog Jan’ laten arrangeren in drie verschillende uitvoeringen. Hiervoor zijn gevraagd: Jasper Staps, Jeroen Geevers en Matthias van Nispen tot Pannerden. In het provinciehuis is de première van deze werken. Alle 380 aangesloten leden van de Brabantse Bond hebben deze arrangementen ontvangen met het verzoek dit werk op te willen nemen in hun repertoire.

In de Lieshoutse St Servatiuskerk is ’s avonds om 19.00 uur een eucharistieviering met als celebrant Mgr. A. Hurkmans. Deze viering staat geheel in het teken van Floris van der Putt en zijn muziek. Muzikale ondersteuning wordt verleend door de Beekse Cantorij en organist Ad van Sleuwen.

Om 20.15 uur vangt in deze kerk een concert aan en wordt het eerste exemplaar van de biografie over de persoon en het werk van Floris van der Putt aangeboden. Prof. Dr. Anton Vernooi, emeritus hoogleraar liturgische muziek, is gevraagd dit boek te schrijven. Naast het eerde genoemde koor wordt aan dit concert meegewerkt door het seniorenorkest van de Harmonie St. Cecilia uit Lieshout.

Op zondag 22 november wordt met een eucharistieviering, aanvang 10.00 uur, in de Bossche St. Janskathedraal het Floris van der Putt jaar afgesloten. In de kathedraal gaat hulpbisschop Mutsaers voor en luistert de Schola Cantorum de eredienst op met muziek van Floris van der Putt.

Alle activiteiten, uitgezonderd het Provinciehuis (alleen voor genodigden), zijn gratis toegankelijk. Informatie: www.florisvanderputt.nl.