Afbeelding

Centrum management schoont Piet van Thielplein op

Algemeen

Beek en Donk - Besmeurd en aangetast door het weer; de Spijkermaker op de hoek Piet van Thielplein en Koppelstraat, zag er niet zo netjes meer uit. Een doorn in het oog van de bezoekers en ondernemers op en rond het Piet van Thielplein.

Het beeld, de Spijkermaker, van kunstenaar Ton Grassens uit Gemert, werd in 1993 op het Piet van Thielplein geplaatst. Maar in de loop van de tijd bleek het bronzen beeld besmeurd, was aangetast en de Spijkermaker stond er maar wat beteuterd bij.

Het centrummanagement, dat onder andere het doel heeft het centrum aantrekkelijker te maken voor de bezoekers, heeft de laatste weken wat achterstallig onderhoud gepleegd aan de stoepen en netheid op- en rond het plein. Ook in de steegjes tussen de gebouwen is er veel gedaan aan opruimwerkzaamheden.

Maar het schoonmaken van het karakteristieke beeld van de Spijkermaker vergde wat meer dan alleen poetsen, vegen en schrobben. Er werd contact opgenomen met de kunstenaar Ton Grassens, die precies wist te vertellen en voor te doen, hoe het beeld opgeknapt kon worden. “Voorzichtig schoonmaken, daarna met een kleine brander de aangetaste plekken goed warm maken en inwrijven met vette meubelboenwas”, stelde Ton voor en voegde zelf de daad bij het woord.

Na uren noeste arbeid door medewerker Antoine leefde het beeld weer helemaal op. Als nieuw is hij weer het karakteristieke beeld dat zo goed past bij Beek en Donk; de Spijkermaker … hij staat weer netjes bij zijn aambeeld.