Afbeelding

Leonardusgilde bezoekt Champignonkwekerij

Algemeen

Beek en Donk - Tijdens de teerdag op 6 november ging het Gilde St. Leonardus ‘s middags met alle gildebroeders van het St. Leonardusgilde op excursie naar de champignonkwekerij in Gemert van de Familie Van den Boomen. Bij aankomst werd meteen een kopje koffie aangeboden en gaf mevrouw van den Boomen uitleg over het groeiproces van de champignons. Nadat zij had uitgelegd hoe de productie verliep, werd een video vertoond, waarop het hele proces nog eens te zien was. Zoon Pieter gaf daarbij commentaar.

De kwekerij telt acht cellen van ieder 1922 vierkante meter. Per week wordt 360 ton doorgroeide compost ingekocht dat vier weken in de champignoncellen wordt gebruikt en vervolgens worden de cellen leeggemaakt. De champost wordt gescheiden en naast de champignonkwekerij in de UPCYCLING op `n bepaalde manier bewerkt zodat het als `n bodem verbeteraar afgevoerd kan worden naar Duitsland of Frankrijk, sinds drie maanden zijn ze daar mee bezig naast de kwekerij. Maar omdat dit afval ongeveer 70% water bevat, wordt het eerst gedroogd. De champignoncompost wordt gedroogd met energie die in het product zit. In de composteringstunnel wordt het materiaal van onderaf belucht. Door het broeiproces ontstaat een hoge temperatuur, die gebruikt wordt om het materiaal te drogen en daarna voordeliger te kunnen afvoeren.

Sinds de start in 1986 is het bedrijf in omvang vertienvoudigd. Het hele proces, waarbij tweemaal wordt geoogst, vindt plaats in een tijdbestek van 4 weken. De champignons worden mechanisch geoogst en gesorteerd en vinden hun weg naar diepvries- en conservenproducten. Elke maandag worden twee 1e vluchten geoogst en op dinsdag worden ook twee cellen geoogst en dat is de 2e vlucht.

Na dit videoverslag gingen ze het bedrijf in en konden ze bij elke champignon cel het hele groeiproces nog een keer volgen.

Champignons zijn erg gezond. Ze zijn vezelrijk en het eiwitgehalte ligt tussen dat van planten en vlees. Ze zijn rijk aan vitaminen B (belangrijk voor je stofwisseling) en vitamine D (draagt bij aan het tegengaan van botontkalking). Champignons zijn ook heerlijk. Iedereen kent natuurlijk biefstuk met champignons en de champignonsoep. Maar champignons zijn ook heerlijk zo, gebakken met veel knoflook en peterselie. En het gerecht is snel klaar.

Het was een zeer leerzame excursie en het gilde wil de familie van den Boomen nog veel succes wensen met de productie van champignons.