Afbeelding

Brabant Bokaal voor Wim Daniëls

Algemeen

’s Hertogenbosch/Aarle-Rixtel - In het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch is op maandag 16 november door de Commissaris van de Koning de Brabant Bokaal 2015 uitgereikt aan onder andere Wim Daniëls. Wim, van oorsprong uit Aarle-Rixtel, kreeg de onderscheiding omdat hij ‘als taalliefhebber, schrijver en voordrachtkunstenaar boegbeeld, promotor en ambassadeur is voor Brabant’ aldus het juryrapport.

De Brabant Bokaal is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dit eerbewijs gaat jaarlijks naar drie vrijwilligers die zich op meer dan bijzondere manier inzetten voor de cultuur en de natuur van de provincie Noord-Brabant.

Wim is de voorzitter van de Stichting Brabants Dialectenfestival Lieshout en die stichting is dus ook ‘gruts op zonne vurzitter’. Op woensdag 18 november werd in Tilburg de Dialectprijs van Noord-Brabant uitgereikt. Erfgoed Brabant reikt eens in de twee jaar deze Dialectprijs uit. In aanmerking komen projecten van een of meerdere personen die het dialect op spraakmakende wijze in de kijker hebben gezet. Er waren 13 voordrachten, onder andere De Stichting Brabants Dialecten Festival Lieshout. De jury selecteerde hieruit een short list oftewel een ‘kort rijke’ van 4 projecten en ook op deze lijst stond het Dialecten Festival Lieshout er nog bij. De winnaars werden echter de heren Wittenberg, Oreel en Van Esch, de schrijvers van ‘in gelul, Brabants voor beginners’ en ‘Wène Klets’. En zoals een goed verliezer dan zegt: “het gaat niet om het winnen, maar om het meedoen”.