Bijeenkomst collectanten Stichting Collecte Week Beek en Donk

Algemeen

Beek en Donk - De Stichting Collecte Week Beek en Donk hield 18 november een eerste bijeenkomst voor haar collectanten in het Ontmoetingscentrum, in het kader van het feit dat in 2016 van 4 tot en met 9 april in Beek en Donk voor het eerst één collecte wordt gehouden voor 16 landelijke goede doelenorganisaties. De opkomst was geweldig.

Joep van Dijk, namens de Dorpsraad adviseur van de pas opgerichte stichting, waarvan het bestuur bestaat uit de coördinatoren van de 16 landelijke goede doelen, gaf een uitgebreide uiteenzetting over het waarom we tot een gezamenlijke collecte overgaan en de wijze hoe de collecte gaat plaatsvinden. Ervaring van de coördinatoren was namelijk dat het aantal collectanten steeds minder werd, waardoor minder straten belopen konden worden. Dat had weer consequenties voor de opbrengst van de diverse collectes. Bovendien waren er vanuit de inwoners van Beek en Donk signalen dat de vele collectes die gehouden werden, irritaties begonnen op te roepen.

Bij deze collecte worden voorafgaand aan de collecteweek enveloppen verspreid waarin u een formulier aantreft, waarop de 16 goede doelen staan aangegeven. U kunt daarop aangeven wat u aan welk doel wil schenken. De bedragen telt u op en doet het geld met het formulier in de envelop. Deze envelop komt de collectant dan in de collecteweek bij u ophalen. Deze wijze van collecteren wordt al op 141 plaatsen elders in de regio toegepast. Ervaring daar leert dat de opbrengst het eerste jaar minder is, maar de volgende jaren een stijgende lijn laat zien.

De aanwezige collectanten waren enthousiast over het door de Dorpsraad genomen initiatief en wilden meewerken om deze nieuwe vorm van collecteren tot een succes te maken. Deze positieve reacties geeft het bestuur van de stichting de nodige energie verder te gaan met de organisatie ervan. De collectanten zijn de peilers, waarop deze nieuwe vorm van collecten steunt. Dat doen ze met zijn allen onder de slogan: ‘Wij collecteren voor 16!’