Afbeelding

‘Beschaamd vertrouwen’ derde boek van Ria Dinnissen

Algemeen

Mariahout – Vanaf deze week zal de nieuwe roman ‘Beschaamd vertrouwen’ van de Mariahoutse schrijfster Ria Dinnissen in de boekhandel liggen. Spontane Ria geeft De MooiLaarbeekKrant een impressie van haar derde boek en het tot stand komen daarvan.

Heimelijke hobby
“Als kind had ik al een grote fantasie”, lacht Ria, “en gelukkig nog steeds.” Op de tafel ligt een proefdruk van haar derde boek te pronken. In 2011 kwam Ria’s eerste boek uit; ‘Moedertje lief’. “Mijn man en kinderen wisten wel dat ik kon schrijven, maar we hielden dit voor onszelf”, vertelt Ria. “Het was spannend toen mijn eerste boek gedrukt werd. Opeens wordt iets wat je puur voor jezelf deed openbaar.” Complimenten over haar schrijftalent lacht de bescheiden schrijfster weg; “Iedereen heeft zo zijn vaardigheden.” Ria had de smaak te pakken en in 2013 werd het boek ‘Liever verre vrienden’ op de markt gebracht. “Het was fijn om zoveel positieve reacties te krijgen”, vertelt de schrijfster die door het uitbrengen van haar boeken een jeugddroom uit liet komen.

Fantasierijk proces
“Tegenwoordig maak ik aantekeningen over mijn personages”, lacht Ria terwijl ze bekent dat ze tijdens het schrijfproces ook niet weet hoe het af gaat lopen. “Personen hebben bepaalde uiterlijke kenmerken en karaktertrekken en daar moet je consequent in zijn”, legt de auteur uit. “Tijdens het schrijven heb ik ook steeds weer een andere dader”, lacht Ria, die aangeeft dat ze vooraf wel een plot in haar hoofd heeft maar daar regelmatig van afwijkt. Tijdens haar dagelijkse bezigheden komt ze steeds op nieuwe ideeën die ze in haar boek kan verwerken. “Voor mij is het ook spannend hoe het verhaal af zal lopen.” Rust zal Ria na haar derde boek niet nemen; “Het werd tijd dat ‘Beschaamd vertrouwen’ af was, want er borrelen al nieuwe ideeën in mijn hoofd.”

Beschaamd vertrouwen
In ‘Beschaamd vertrouwen’ wordt het verhaal verteld van Helen en Sten, die beiden al eerder een relatie gehad hebben. De relatie tussen de zonen van Sten en de zoon van weduwe Helen verloopt stroef. Het besluit om de ‘mannen’ samen te laten kamperen had beter niet genomen kunnen worden. Het uitje loopt helemaal verkeerd af. Hoe de perikelen tussen de families verlopen, is vanaf deze week te lezen. Ria Dinnissen hoopt dat haar trouwe fans weer van haar nieuwe roman gaan genieten. “Het doet me goed dat mensen plezier beleven aan wat ik schrijf."

Fotograaf: Marcel van de Kerkhof