Afbeelding

Noodopvang 121 vluchtelingen tot in de puntjes geregeld

Algemeen

Aarle-Rixtel – In no-time is Multifunctioneel Centrum De Dreef omgetoverd tot een crisisnoodopvang, waar sinds gisterenmiddag 121 vluchtelingen verblijven. De Laarbeekse gemeenschap heeft grote betrokkenheid getoond in de komst van deze mensen. In een paar dagen tijd zijn ontzettend veel kleding, speelgoed, koffers, bankstellen en andere bruikbare producten verzameld. Tientallen vrijwilligers zijn tot en met zaterdag in de weer om de vluchtelingen een veilig onderdak te bieden.

121 vluchtelingen
Woensdagmorgen 10.00 uur. Mensen lopen in en uit De Dreef. Hulpverleners van het Rode Kruis regelen hun zaken, de beveiliging maakt alles in orde, de vrijwilligers worden gecoördineerd en in de ‘Welkomstwinkel’ zijn ze al dagenlang bezig met het sorteren van alle binnengekomen producten. Overal hangen Arabische teksten, op de televisies komt in diverse talen welkomsttekst voorbij. Nog steeds weet niemand hoe laat de bus met vluchtelingen zal arriveren en van welke opvang deze mensen vandaan komen. Het zien van een sporthal vol stretchers met daarbij een 20-tal babybedjes, zorgt ervoor dat de vluchtelingenproblematiek tastbaar wordt. Duidelijk is dat de meeste vluchtelingen met familie komen. In totaal zijn er zeven alleenreizende volwassenen. Het gezelschap bevat veel kinderen (39), waaronder 3 baby’s en 22 kinderen onder de negen jaar. Grotendeels zijn het vluchtelingen uit Syrië (56). De overige personen komen uit Afghanistan, Irak, Iran of Somalië.

3 dagen noodopvang
Alles is geregeld voor drie dagen noodopvang. “Zelfs de huisarts houdt hier spreekuur”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Laarbeek. “We willen dat de mensen zich hier welkom voelen. We beslissen ook niet wie op welk bedje komt te liggen en wat zij wanneer wat gaan doen. Het zijn allemaal ontwikkelde mensen met een eigen verhaal. Wij bieden ze een tijdelijke veilige haven. Gedurende de hele periode is beveiliging aanwezig.”

Vrijwilligers
Ruim tweederde van de vrijwilligers bestaat uit mensen die in de directe omgeving van De Dreef wonen. Deze hulpverleners zijn voortgekomen uit de informatieavond die de gemeente eerder deze week in De Dreef hield. “Hier kwamen 55 personen op af. Slechts 2 personen waren negatief. We hebben het verhaal kunnen vertellen waarom we dit doen en wat deze buurtbewoners kunnen verwachten.” Suzan de Koning, vrijwilligerswerk ViERBINDEN vult aan: “De overige vrijwilligers werken bijna allemaal bij de gemeente. Ook een aantal raadsleden helpen vrijwillig mee. In totaal zijn er deze drie dagen zo’n 50 vrijwilligers in de weer. Daarnaast heb ik nog een hele reservelijst van mensen die ik mag bellen als we hulp nodig hebben. Echt geweldig.”

Accommodatie
Twee weken geleden besloot de gemeente tot kortdurende noodopvang in Aarle-Rixtel. “Vanaf dat moment is alles als een trein gaan lopen”, vertelt de woordvoerder van de gemeente. “We hebben in Gemert en Helmond gekeken hoe ze het daar hebben gedaan en de goede zaken daarvan overgenomen. Met veel personen hebben we ontzettend hard gewerkt om dit hier te bewerkstelligen. De Dreef is een perfecte locatie. Scouting Aarle-Rixtel en Tienerwerk Cendra hebben hun accommodatie ter beschikking gesteld. De verenigingen die eigenlijk deze week De Dreef gehuurd hadden, zijn op de hoogte gesteld. We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen. Het is heel bijzonder hoe alle inwoners meedenken en meehelpen.”

Welkomstwinkel
De Dreef is opgedeeld in diverse ruimtes. De sporthal bevat het slaapgedeelte. Diverse kleedkamers worden ingezet als ruimtes waar de vluchtelingen zich kunnen wassen. Daarnaast is er nog een eetgedeelte, een knutselhoek voor kinderen en is er een post van het Rode Kruis. Een andere opvallende ruimte is de ‘Welkomstwinkel’. Suzan de Koning is hier samen met drie vrijwilligers (Neeltje Otten, Maria Swinkels en Clemence Muno) hard aan het werk om alle ingezamelde spullen voor te sorteren. Suzan: “Het is niet zo dat de vluchtelingen hier zomaar mogen komen winkelen. Het is de bedoeling dat zij op een blaadje schrijven wat zij echt nodig hebben en dan gaan wij dat voor hen zoeken. Op die manier geven we spullen weg.”

Maria Swinkels werkt met veel liefde en plezier in deze tijdelijke ‘winkel’. “Ik woon hier om de hoek. Je hoort van iedereen diverse verhalen over vluchtelingen. Dat is de reden waarom ik naar de informatieavond ben gegaan. Nu heb ik mijn eigen mening gevormd. Het verhaal is me helemaal duidelijk en na die avond heb ik me meteen aangemeld als vrijwilliger. Zodoende ben ik nu mee spullen aan het sorteren en help ik ook de komende dagen mee in deze ‘Welkomstwinkel’. Het is fantastisch om te zien hoeveel spullen er binnen zijn gebracht. Hieronder bevinden zich veel nieuwe spullen, zoals ondergoed en shirts. Bijzonder is dat diverse personen briefjes ertussen hebben gedaan waarop zij bijvoorbeeld de vluchtelingen veel steun toewensen.”

Zaterdag
De groep vluchtelingen trekt zaterdag weer verder. Of zij in hun geheel naar een andere locatie gaan of dat de groep opgesplitst wordt, is niet duidelijk. In ieder geval wordt alles in het werk gesteld, dat De Dreef zondag weer bruikbaar is voor reguliere activiteiten. De vlooienmarkt die daar zondag plaats zou vinden, gaat daarom ook gewoon door.