Nieuw afval- inzamelings- systeem voor Laarbeek

Algemeen

Laarbeek – Per 1 januari van het nieuwe jaar loont het de moeite je afval nog beter te scheiden. De gemeente gaat over op een nieuw systeem van inzamelen en voert voor heel Laarbeek de PMD-afvalzak (voor plastic, metaal en drankpakken) in. Behalve winst voor het milieu levert dit ook een directe besparing op in je portemonnee.

Waarom veranderen?
Wethouder Frans van Zeeland legt uit: “De gemeente Laarbeek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarnaast is het aanbod van afval in Laarbeek aan het veranderen. Daarom willen we naar een efficiëntere en betere wijze van inzameling, die zowel goedkoper is voor de inwoners als een beter rendement geeft voor het milieu door beter te scheiden. We moeten ervoor zorgen dat onze achterkleinkinderen straks ook nog op een mooi stukje aarde kunnen rondlopen.” De gemeente heeft afgelopen week de tarieven voor afvalstoffenheffing 2016 vastgesteld. Het vastrecht wordt verlaagd van €76,08 naar €73,44 en het tarief voor lediging van restafval- en gft-containers wordt verlaagd met 9,4%. “Huishoudens zijn in 2016 gemiddeld €10,- minder kwijt aan kosten voor afval. Maar dit kan nog veel meer worden. Hoe beter je scheidt, hoe goedkoper je uit bent”, licht Van Zeeland toe.

Voortraject
In april van dit jaar startte de gemeente met een afvalproef in de wijk Voorbeemd in Beek en Donk. Deze afvalproef was leerzaam en leverde veel positieve elementen op. “Er werd bijvoorbeeld maar liefst 85% minder restafval aangeboden dan voor de proef. Minder restafval scheelt kosten én levert een directe besparing op voor het milieu. Ook het gebruik van de zogenaamde PMD-zak werd als zeer positief ervaren. Alleen zag men wel graag de grijze container weer terugkomen in plaats van de, bij wijze van proef, ingevoerde rode tariefzak. De gemeente maakt nu de vertaalslag naar de rest van Laarbeek”, aldus de wethouder.

Nieuw systeem
De grootste verandering in het nieuwe systeem betreft de invoering van de (groene) PMD-zak voor heel Laarbeek. Deze zak komt in plaats van de plastic verzamelzak. De PMD-zakken zijn gratis verkrijgbaar bij alle Laarbeekse supermarkten, in het gemeentehuis, bij de milieustraat en bij alle dorpsservicepunten. Op basis van de reacties in de Voorbeemd is besloten de grijze container te behouden in Laarbeek. Wat ook gaat veranderen, is de frequentie van afvalinzameling. Per 1 januari worden alle afvalstromen – grijze en groene container, PMD-zakken én oud papier – om de twee weken opgehaald. “Op die manier is er minder beweging van vrachtverkeer, hetgeen direct bijdraagt aan een beter milieu”, aldus Van Zeeland.

Informatie en sorteeradvies
Alle informatie over de nieuwe ‘dienstregeling’ van de afvalinzamelaar is terug te vinden op de afvalkalender en op de website van de gemeente Laarbeek. Mensen die vragen hebben over sorteren, kunnen op de website van de gemeente een speciale sorteerwijzer raadplegen.

Toekomstvisie
In de Voorbeemd blijft het inzamelen op centrale inzamelpunten gehandhaafd. In overleg met inzamelaar, bewoners en dorpsraden gaat de gemeente in de loop van 2016 kijken of op verzoek van buurten en wijken ook op andere plekken in Laarbeek centrale inzamelpunten gerealiseerd kunnen worden.