Afbeelding

Gezinsbijdrage voor de kerk en restitutie

Algemeen

Laarbeek - Sinds vele jaren bestaat het begrip gezinsbijdrage voor de kerk. Door deze bijdrage kunnen de pastoor en zijn assistenten hun werkzaamheden verrichten, worden werkgroepen in de gelegenheid gesteld om hun bijdrage te leveren en kunnen kerken, pastorie en kapel worden onderhouden.

Door de ontkerkelijking is het aantal kerkbezoekers en zijn de gezinsbijdragen in de afgelopen jaren sterk teruggelopen, waardoor werkzaamheden van geestelijken met de ondersteuning van de werkgroepen en onderhoud aan gebouwen in het gedrang zijn gekomen.

De nieuwe parochie (Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout) is ook geconfronteerd met deze situatie. Wanneer er minder financiële middelen beschikbaar zijn, moeten er vaak lastige beslissingen worden genomen om toch werkzaamheden en onderhoud, lees: de kerken open laten, te laten plaatsvinden zodat de kerken langer in gebruik kunnen blijven.

In Lieshout en Mariahout is vele jaren geleden het besluit genomen om de restitutie bij trouwen en overlijden te laten vervallen. Om in de nieuwe parochie geen verschil te maken heeft het parochiebestuur ook voor Aarle-Rixtel en Beek en Donk het lastige besluit genomen om de restitutie per 1 januari 2016 te laten vervallen.

Het parochiebestuur realiseert zich dat het voor sommige mensen een vervelend besluit is, maar om de mooie kerken open te houden en de geestelijkheid hun werk te laten doen, is deze keuze gemaakt.