Afbeelding

Kan Harmonie O&U in ‘Het Anker’ blijven?

Muziek

Beek en Donk - In 1996 kon harmonie Oefening en Uitspanning de sporthal aan de Pater Vogelsstraat voor één gulden overnemen. Een symbolisch bedrag waarmee ze de afgelopen negentien jaar muziekcentrum ‘Het Anker’ onderhielden. Na verschillende verbeteringen aangebracht te hebben, staat de vereniging wederom voor grote uitgaven. Geld dat O&U niet meer heeft.

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout Fotograaf: Daphne van Leuken 

Kostbaar muziekcentrum
“Op dit moment gaat de meter weer harder lopen”, zegt Pierre Heesakkers, als hij de lampen van de grote zaal aanzet. De muziekman in hart en nieren is sinds anderhalf jaar voorzitter van harmonie O&U en maakt zich, samen met het bestuur, zorgen over de toekomst van ‘Het Anker’. “De afgelopen jaren hebben we veel in het gebouw geïnvesteerd”, vertelt Pierre; “maar er staan weer grote uitgaven op stapel. Dat kan onze vereniging niet meer opbrengen.” Het grootste probleem is de versleten verwarmingsketel. “Een nieuwe ketel kost meer dan 40.000 euro en opknappen gaat echt niet meer”, aldus Pierre, terwijl ook de lucht in ‘Het Anker’ een bijzonder aroma verspreidt. “Deze lucht is niet alleen van het evenement ‘Sold out’ van vorige week”, grapt Pierre, “de atmosfeer is niet goed. Astmapatiënten merken dit onmiddellijk bij het betreden van het gebouw.” Opgelucht vertelt de voorzitter dat ‘Het Anker’ nog geen lekkage heeft: “Vernieuwing van het dak is binnen tien jaar nodig.” Verder heeft het gebouw overal enkel glas en na negentien jaar nog steeds de uitstraling van een sporthal.

Toekomstplannen
Pierre is trots op alle vrijwilligers van de vereniging die al negentien jaar ‘de ballen in de lucht’ houden. “Het is aan de inzet van deze mensen te danken dat de harmonie zo goed draait.” De muziekvereniging krijgt subsidie van de gemeente Laarbeek, maar dat is lang niet voldoende om de harmonie en haar huisvestiging te bekostigen. “We zouden graag in ‘Het Anker’ blijven”, vertelt Pierre, “maar dan hebben we financiële hulp nodig voor de grote kosten.” Er wordt over alternatieven nagedacht, bijvoorbeeld repeteren in het Ontmoetingscentrum, maar de harmonie repeteert vier avonden in de week en opslagruimte voor instrumenten is onvoldoende. De Leonarduskerk staat leeg, maar hier moeten ook kosten gemaakt worden om een harmonie te huisvesten. “Het maken van muziek met de orkesten blijft het belangrijkste, daar ligt onze passie”, besluit Pierre. “In mei 2016 vieren wij ons 125-jarig bestaan.” Al 125 jaar staat Harmonie O&U midden in de Beek en Donkse gemeenschap. Ze hebben al op verschillende plaatsen hun repetitieruimte gehad. Hopelijk krijgt de bloeiende 125 jaar oude vereniging naast een geweldig feest ook uitsluitsel over hun huisvestiging en kunnen ze nog minstens 125 jaar de gemeenschap opvrolijken met hun prachtige muziek.