Afbeelding

Lieshout in de schijnwerpers op Wikipedia

Algemeen

Lieshout - De Geschiedenis van Lieshout is voorpaginanieuws op de internet-encyclopedie Wikipedia. Die voorpagina wordt dagelijks door ongeveer 75 duizend mensen uit Nederland en België bekeken. Vele honderden klikken door naar het artikel over Lieshout.

Wikipedia heeft, net als veel winkels, een etalage waarin ze hun mooiste en beste artikelen laten zien. De vrijwilligers die Wikipedia onderhouden, zijn voortdurend op zoek naar excellente artikelen. Een op de 10.000 artikelen komt in aanmerking om in de etalage geplaatst te worden. Ze krijgen dan een oranje ster bovenaan het artikel, daaraan zijn ze te herkennen. De laatste twee worden genoemd op de homepage van Wikipedia.

Dat het artikel Geschiedenis van Lieshout werd uitverkoren om in de etalage te komen is iets waar de heemkundekring 't Hof van Liessent erg trots op is. Het artikel is geschreven door heemlid Paul van de Wiel, die gebruik heeft gemaakt van het vele historisch onderzoek dat door hem en andere heemleden is gedaan.

Denk bijvoorbeeld aan de boeken Lieshout van Rudolf Merkelbach en de boeken Het Domein Lieshout en Lieshout in de Franse Tijd van André Knoop en Gerard Merkelbach. Ook de krantenknipselboeken van Arnold Bevers bevatten veel interessant historisch materiaal over Lieshout. En in De Ruif (een verre voorloper van De MooiLaarbeekKrant) en heemblad D'n Effer zijn tal van historische artikelen geschreven door vele heemleden.

Dat het resultaat van al dat onderzoek nu in de schijnwerper staat is dus een internationaal compliment aan heemkundekring 't Hof van Liessent.