Afbeelding

Feest bij Sint Antoniusgilde Beek

Algemeen

Beek en Donk - Het Sint Antonius gilde toog op 17 januari naar de Beekse kerk om daar de Mis voor de overleden leden op te luisteren. Het was druk toen het gilde met pastor Wester en gildepastor Jan Engels in haar midden de kerk binnen trok. Het gilde was betrokken bij de viering door het voorlezen van de epistels en de voorbeden, het neigen van de vaandels tijdens de consecratie en de verzorging van de collecte.

Na afloop van de dienst werd de Eed van Trouw gebracht door de vaandrig. Vervolgens werd iedereen uitgenodigd om samen met de gildeleden een kopje koffie of ´n borreltje te komen drinken in hun gildehuis Thuis. Velen namen de uitnodiging aan.

Woensdag daarop vierde de Beekse Schut de teerdag, een gebruik, zo oud als het gilde zelf. De gildeleden kwamen op de koude en donkere morgen om 8.00 uur samen, deze keer bij het Klaproosplein. Van daar ging het naar keizer Huub van den Bergh. Daar werd onder leiding van hoofdvendelier Joshy Gevers voor het eerst deze dag de vendelgroet gebracht.

Met auto’s ging het gilde hierna, inmiddels versterkt met de keizer, naar de Grensweg, de residentie van het koningspaar Tonny en Jan Gevers. Ook daar werd gevendeld en het gilde werd er op een uitstekend verzorgde koffietafel uitgenodigd. Opgewarmd en met een volle maag ging het verder. Samen met koning Tonny Gevers, die haar koningsschild voor het eerst uitdroeg, met haar gemaal Jan en met de kleine Vera van Rhee, die het zo te horen goed naar haar zin had bij deze kennismaking met de schut.

In het woonzorgcentrum De Regt werd een viering gehouden waarin gildepastor Jan Engels voorging. Ook werd daar koffie gedronken, gezellig gepraat met de aanwezigen en gevendeld. Onder dankzegging voor de genoten gastvrijheid ging het gilde verder, naar het gemeentehuis.

Daar nam wethouder Greet Buter de vendelgroet aan het Wereldlijk Gezag af, waarna in de raadszaal een toost uitgebracht werd op het heil van de gemeente en van de Beekse schut. De laatste vendelgroet van deze dag was voor de kastelein van hun gildehuis Thuis.

Na de broodjes ging het gilde op excursie naar de NCB-laan in Veghel, voor een bezoek een het museum dat daar in de voormalige veevoederfabriek van de NCB gevestigd is. Een aanrader, ook om te zien wat er met zo’n oude fabriek met zijn silo’s allemaal mogelijk is.

Hierna stond in het Gildehuis de gildemaaltijd klaar, eenvoudig maar lekker. De kastelein en zijn personeel hadden weer goed gezorgd. De avond werd op een feestelijke wijze voortgezet, met kienen, een loterij en er werd gezellig gekletst.

Tegen middernacht was de teerdag over en gingen de laatste tevreden naar huis. Het was een mooie dag geweest.