Lezing over Q-koorts bij IVN Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Ruud Raijmakers, onderzoeker van Q-koorts, geeft op 18 februari een lezing over deze geheimzinnige ziekte. Nog nooit zijn in de wereld zoveel mensen met deze ziekte besmet geraakt als in Nederland tussen 2007 en 2011. Wat de ebolakoorts is voor Afrika en het zikavirus voor Brazilië, was de Q-koorts voor Nederland.

Speciaal geldt dit voor de omgeving van Herpen en van het gebied meteen ten noorden van Helmond. Als je daar in die jaren nietsvermoedend ging fietsen op een mooie zomerdag, kon je zomaar de Q-koorts oplopen door adem te halen. De deeltjes die de ziekte veroorzaakten, zaten in de lucht. Het is een ziekte die al in de jaren ’30 in Australië is aangetoond en die over heel de wereld voorkomt, maar die nog nooit zo om zich heen heeft gegrepen als in die jaren in sommige delen van Nederland. Naar schatting raakten toen 100.000 mensen besmet.

Ruud Raijmakers heeft het tijdens deze avond over de achtergronden van dit geheimzinnige verschijnsel. Het heeft wel degelijk ook met natuur te maken, want ook deze virussen voeren een fel gevecht om te overleven. Zoals elders in de natuur gaat het ook bij deze virussen om de survival of the fittest. En de mens is ten dele een veroorzaker van het probleem, en moet hiervoor dan weer een oplossing weten te verzinnen.

Wie kennis wil nemen van dit interessante verschijnsel, is van harte welkom voor de lezing die op donderdag 18 februari om 20.00 uur zal worden gehouden in het IVN-gebouw aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel. Komend vanaf de kom van Aarle-Rixtel is het de eerste zandweg rechts achter het volkstuincomplex. De toegang is gratis en de gezelligheid ook.