Afbeelding

“We zijn ontzettend trots dat we hier kunnen zitten”

Algemeen

Aarle-Rixtel – Onder het toeziend oog van tientallen genodigden openden Ted en Marleen Hegeman afgelopen vrijdagavond het nieuwe onderkomen van heemkundekring Barthold van Heessel. Vele maanden van intensief vrijwilligerswerk waren aan dit feestelijk moment voorafgegaan om het monumentale pand, gelegen op de hoek van Kerkstraat en Kouwenberg te Aarle-Rixtel, compleet te renoveren.

Op zoek naar een nieuwe locatie
Begin 2015 had heemkundekring Barthold van Heessel vernomen dat zij haar toenmalig onderkomen – voormalig gemeenschapshuis De Aar aan de Bosscheweg – moest verlaten. “Toen zaten we toch wel met de handen in het haar”, aldus voorzitter Jan Dekkers, “via ons mededelingenblad hebben we onze leden hiervan op de hoogte gebracht en hen tevens gevraagd naar suggesties voor een nieuwe locatie.”

Toen Ted en Marleen Hegeman, buren en tevens eigenaar van het Heemhuis, deze oproep lazen, besloten zij dit monumentale pand aan te bieden als nieuw onderkomen voor de Aarlese Heem. “We hebben meteen Henk van Beek gebeld,” vertelt Marleen, “die stond binnen tien minuten bij ons op de stoep.”

Renovatie
De heemkundering was erg blij met het aanbod, maar zag ook dat het pand onderkomen was en het opknappen hiervan een dure aangelegenheid zou worden. Ook hier bood Ted Hegeman een oplossing: “Als pandeigenaar besloot ik om basisvoorzieningen zoals riolering en zoldervloer in orde te brengen. Daarna zouden de vrijwilligers aan de slag kunnen met de verdere renovatie.”

Wat volgde was een periode van bijna een jaar waarin vrijwilligers dagelijks aan het werk waren om het pand volledig te renoveren. Het pand werd geïsoleerd, vloeren gelegd, muren geschilderd en de diverse ruimten thematisch ingericht. “Er zijn ik weet niet hoeveel vrijwilligers in de weer geweest”, vertelt vrijwilligster Ria Nooijen enthousiast. “Al die mensen hebben zich enorm ingezet, ieder met hun eigen kwaliteit. Ik kan hierbij eigenlijk geen namen noemen maar Henk Beniers en Piet Rovers woonden toch wel bijna in het Heemhuis.”

Trots het eindresultaat én op de vrijwilligers
Tijdens zijn openingswoord afgelopen vrijdagavond laat voorzitter Jan Dekkers de genodigden, waaronder vele vrijwilligers, weten erg trots te zijn op alle vrijwilligers en het prachtige resultaat van de renovatie. Ook Ted Hegeman is erg verguld met het behaalde resultaat: “Het is fantastisch wat jullie hebben neergezet. We zijn heel blij met jullie als nieuwe buren.” Daarna nodigt de voorzitter Ted en Marleen uit het lint bij de voordeur door te knippen.

Iedere ruimte een eigen thema

Na deze officiële opening nemen de genodigden uitgebreid de tijd de prachtig opgeknapte ruimtes van het Heemhuis en de diverse collecties van Barthold van Heessel te bewonderen. “Iedere ruimte heeft een eigen thema zoals oude ambachten en religie”, vertelt bestuurslid Henk van Beek enthousiast: “Het is de bedoeling dat we onze inrichting, binnen deze thema’s, af en toe wisselen.” De meeste thema’s worden ondersteund met digitale middelen waaronder een digitale zuil. Henk licht toe: “Zo kunnen we op een speelse manier de mensen kennis laten maken met de geschiedenis van Aarle-Rixtel.”

Toekomstplannen
De heemkundekring heeft volgens Jan Dekkers grote plannen met het nieuwe onderkomen: “We zijn ontzettend trots dat we hier kunnen zitten. Het is een mooie centrale plek en een pand met veel mogelijkheden. In de voorste kamer, ‘d’n Herd’ genaamd, kunnen mensen binnenlopen zonder entree te betalen om wat te kletsen en koffie te drinken. Verder zien we mogelijkheden om te gaan samenwerken met de Aarlese basisscholen. We kunnen bijvoorbeeld lespakketten samenstellen waarin de geschiedenis van Aarle-Rixtel zichtbaar wordt. Ook willen we graag de openingstijden verruimen. Dat hangt af van het aantal beschikbare vrijwilligers. Voorlopig zijn we iedere zondagmiddag open tussen 14.00 en 17.00 uur. Nieuwe vrijwilligers zijn natuurlijk van harte welkom.”

 

Bekijk hier alle foto's van de opening.