Afbeelding

Kikkerconcert bij IVN Laarbeek

NULL

Aarle-Rixtel - IVN Laarbeek heeft op zondag 5 juni van 12.00 tot 18.00 uur diverse activiteiten op het IVN-terrein in ‘de Bimd’ aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel. Volg de borden IVN Laarbeek en via een zandpad wordt het IVN-gebouw ‘De Bimd’ eenvoudig bereikt. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Hiermede schenkt het IVN ook dit jaar extra aandacht aan de waarde van water voor Laarbeek.

Kikkerconcert
Na het succes van voorgaande jaren wil het IVN van het Kikkerconcert in ‘de Bimd’ ook dit jaar weer een geweldig ‘natuurmoment’ maken. De basis van een kikkerconcert is een activiteit in de periode dat de kikkers kwaken. Bij het juiste weer laten veel groene kikkers van zich horen. Dit ‘gekwaak’ wordt afgewisseld met muziek van 2 muziekgroepen en een solist op accordeon.

Deze muziekgezelschappen gaan de kikkers muzikaal ondersteunen op 5 juni:
12.30 - 14.30: Tuna: Een groep dat Spaanse volksmuziek maakt. Tegenwoordig heeft vrijwel elke universiteit/faculteit in Spanje haar eigen Tuna. De Tuna's dragen nog altijd de traditionele zwarte kostuums en ook de hoofdthema's van de liederen zijn onveranderd: liefde en het studentenleven.
14.30 – 15.30: Thinkers Drinkers Dreamers: Zorgt met hun ballads en instrumentals voor een terugblik richting de beginjaren 70 toen de Engelse en Ierse folkbands hun hoogtijdagen kenden. Zij gaan ook de dance-tunes niet uit de weg.
15.30 – 16.30: Peter van Lierop accordeon:
16.30 – 17.30: Thinkers Drinkers Dreamers.

Blotevoetenpad
In de IVN-tuin is door Laarbeekse vrijwilligers tijdens NL Doet 2014 een blotevoetenpad aangelegd. Hoe vaak ervaart men nog de sensatie van lopen op blote voeten? Thuis wellicht, maar in de vrije natuur?

De Beemd: Diverse kinder(water)activiteiten
Het IVN-terrein ligt in een schitterende omgeving. Op het terrein bevindt zich een onlangs gerenoveerde poel. Speciaal voor de jeugd zijn er hier verschillende wateronderzoekjes en proefjes gepland. Natuurlijk gaan ze met een schepnet de poel op waterbeestjes monitoren. Het IVN heeft, naast een prachtige loopbrug over de poel, hier 2 extra steigers gerealiseerd zodat kinderen nog beter kunnen ‘slootje prutten’. De ‘vangsten’ kunnen worden bewonderd in aquaria onder de prachtige overkapping in de vorm van een vlinder. Opnieuw een resultaat van NL Doet. De jeugd kan vervolgens struinen rond de poel, op het vogelpad en op ontdekking gaan bij de insectenmuur, varenwand, muizenruiter, vleermuizenkelder en egelschuilplaatsen. Tevens kunnen ze nestkastjes timmeren, vlechten met wilgen, schminken, enz.

Officiële opening Vlinderdak
Om 15.00 wordt deze overkapping bij de IVN-poel formeel geopend samen met het gezondheidsteam van ‘the Shooters’. Een gezonde natuur hebben zij hoog in het vaandel.

De Laarbeekse natuur
In het IVN-gebouw ‘De Bimd’ wordt een fotoexpositie gehouden over natuur in Laarbeek. Alle foto’s, die door leden van de IVN Natuurfotowerkgroep ‘Kiek Nou’ zijn gemaakt, maken duidelijk hoe mooi Laarbeek is door het oog van de natuurfotograaf. Natuurfoto’s van leden van ‘Kiek nou’ winnen landelijk prijzen. Rondom de poel komen een aantal kraampjes te staan waar informatie kan worden verkregen over de diverse werkgroepen binnen IVN Laarbeek zoals o.a. de waterwerkgroep, de IVN-vogelwerkgroep ‘de Ortolaan’, jeugd-IVN en de florawerkgroep. Een aantal jaren geleden heeft het IVN het ommetje door de Beemd hersteld en op onderdelen ‘natuurlijk’ ontwikkeld. Natuurgidsen, die zijn afgestudeerd op het natuurgebied in de Beemd, zorgen in dit unieke gebied rondleidingen zodat het gebied meer leesbaar en begrepen wordt en er nog meer van kan worden genoten.

Natuur- en creatieve markt
Ook dit jaar vindt er bij de Bimd op het voorterrein een creatieve- en natuurmarkt plaats.

Insectenmuur
Gedurende het voorjaar is er in de IVN-tuin een insectenmuur gemaakt. Deze muur willen ze daarom dit jaar wat meer in het zonnetje zetten. Een gespecialiseerde IVN-gids geeft uitleg over deze insectenmuur. Mogelijk kan men ook de mierenleeuw bezig zien bij de bijzondere wijze waarop dit insect zijn maaltijd organiseert.

Theetuin
Het IVN-terrein ligt in een schitterende omgeving, genaamd ‘de Beemd’. Alleen deze ligging al is een bezoek meer dan waard. Het terrein heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan en is nog ‘natuurlijker’ ingericht.

Vanuit de schitterend bij de poel gelegen theeschenkerij bij het IVN-gebouw kunt u, al genietend van de muziek en de producten van de theeschenkerij, zoals een muntthee proeverij, herkennen dat de omgeving van de Beemd duidelijk maakt dat Laarbeek met recht ‘Waterpoort van de Peel’ is. Uiteraard kunt u naast thee ook van andere dranken genieten. IVN Laarbeek nodigt u van harte uit voor deze dag. Evenals voorgaande jaren is de toegang gratis.