Afbeelding

“Zonder goeie klanten ben je nergens”

Algemeen

Subtitel: Toni en Mieke van den Bergh sluiten na 30 jaar de deuren van hun drogisterij

Beek en Donk – Het is al ruim na sluitingstijd wanneer de laatste klanten Drogisterij Jo Ceelen verlaten. Het loopt storm tijdens de laatste dagen dat de winkel van Toni (68) en Mieke (63) van den Bergh is geopend. Niet alleen omdat er flinke kortingen worden weggegeven maar vooral omdat klanten zo ontzettend graag nog even persoonlijk afscheid willen nemen van ‘hun’ Toni en Mieke.

Hoe Toni ‘Ceelen’ begon
Al op 14-jarige leeftijd trad Toni in dienst van Jo en Bertha Ceelen, toentertijd in hun supermarkt aan de Nieuwstraat. “Dit was de eerste supermarkt in Beek en Donk waar gewinkeld kon worden met echte winkelmandjes”, vertelt Mieke. Toni vervolgt: “Ons vader zei in die tijd tegen mij dat ik maar moest gaan werken in de fabrieken van Van Thiel maar toen ‘meneer’ Ceelen dit hoorde, zei hij: “Kom maar bij ons werken!” Toni volgde cursussen tot kruidenier en drogisterijhouder. Het echtpaar Ceelen bleef kinderloos. “Veel mensen dachten dan ook dat ik de zoon was van Jo en Bertha”, vertelt Toni, “ik werd regelmatig Toni Ceelen genoemd.”

54 jaar lang geen collega’s
“In de jaren zeventig verhuisde de kruidenierswinkel naar de huidige locatie. “Vroeger stond hier de oude pastorie”, legt Toni uit, “de familie Ceelen kocht deze, liet hem afbreken en bouwde er drie nieuwe winkels. Eentje werd verkocht, eentje verhuurd en in dit pand startten ze hun nieuwe drogisterij. Ik bleef hun enige personeelslid. Tot op de dag van vandaag - maar liefst 54 jaar(!) - heb ik geen collega’s gekend. Samen met Mieke of alleen heb ik dag in dag uit met heel veel liefde en plezier gewerkt.”

Toni & Mieke
“Ik werkte twintig jaar bij Supermarkt-Slagerij Brouwers en Toni werkte al die tijd bij Jo in de winkel, toen we in 1986 de winkel overnamen van Jo en Bertha”, vervolgt Mieke. De band is altijd heel hecht gebleven tussen de echtparen: “Als wij een keer op vakantie wilden, sprong de familie Ceelen in. Jo was toch een soort van vaderfiguur voor me. Hij bracht ons weg naar Schiphol en kwam ons ook ophalen”, vertelt Toni, “maar dat had ook een reden: dan kon ik de volgende dag gelijk weer aan het werk!”

Mieke vertelt: “We hebben ons nooit aangesloten bij een keten, we wilden graag ons eigen plan trekken, dat was een bewuste keuze. Behalve voor drogisterijproducten konden klanten bij ons terecht voor schoenreparatie en het stomen en/of repareren van kleding. Maar ook voor een klosje garen wisten klanten ons te vinden”, aldus Toni.

Leuke anekdotes
Veel hebben ze samen beleefd de afgelopen dertig jaar in hun drogisterij. Zo kwam mevrouw Thijssen in de tijd dat ze nog vroedvrouw was in Beek en Donk op een dag een recept brengen voor tepelolie. “Of wij dat even konden maken, was de vraag”, vertelt Toni. “Wij wilden graag helpen en dus gingen we aan de slag en mengden volgens het ‘geheime’ recept verschillende oliën. Het resultaat? Van heinde en verre kwamen ze hier tepelolie halen; artsen uit Nijmegen en Gemert, kraamhulpen uit de regio. We hebben zelfs een kraamhulp in de winkel gehad die onze ‘beroemde’ tepelolie kwam halen voor de vrouw van Arjen Robben. Ik heb toen wel gezegd dat ze ervoor moest zorgen dat het flesje duidelijk zichtbaar op tafel moest staan mocht er een foto in de Story komen”, lacht Toni. “Of die keer dat we ’s nachts uit bed werden gebeld door een jongen die geld in onze condoomautomaat had gegooid en geen condooms kreeg. Ik heb hem nog gevraagd of hij hoge nood had en of ik condooms moest komen brengen maar hij kwam de volgende dag alleen maar zijn geld terughalen.”

Een luisterend oor
Anekdotes genoeg maar Toni en Mieke waren voor veel klanten vooral een luisterend oor. “We hebben veel met onze klanten gedeeld. Liefdesverdriet, complete bevallingsverhalen, alles werd gedeeld. Dat is ook het fijne van een dorp, dat mensen hun lief en leed met je dúrven te delen”, vinden beiden. “We hebben complete families zien opgroeien”, vertelt Toni. “Van de week nog keek ik in een kinderwagen en bedacht me dat ik de moeder zelf nog in de kinderwagen heb zien liggen.” Mieke valt bij: “Ik zeg altijd we zien hier alles voorbijkomen: Van jong tot oud, van buggy tot rollator!”

Toekomstplannen
Concrete plannen om de vrije tijd die komen gaat op te vullen, heeft Toni nog niet. “Ik blijf me inzetten voor de carnavalsvereniging en met mooi weer gaan we lekker fietsen.” Ook het onderhouden van sociale contacten vindt hij belangrijk: “Lang gaan reizen is niks voor ons, dan gaan we onze vrienden hier ontzettend missen.” Toni is bij tijd en wijle even emotioneel. Na 54 jaar afscheid nemen van ‘veel meer dan alleen achter de toonbank staan’ valt hem zwaar. Maar hij is tegelijkertijd ook trots als een pauw op alle lieve kaartjes, bloemen en andere blijken van waardering die hij en Mieke ontvingen en nog ontvangen van al die lieve klanten. Mieke blijft zich net als Toni inzetten voor de carnavalsvereniging en als secretaris van winkeliersvereniging Beekvlied. “Het zal even wennen zijn voor Toni om
’s morgens niet meer naar beneden te hoeven lopen, de deur los te gooien en zijn handel buiten te zetten”, besluit Mieke, “maar ik heb er het volste vertrouwen in dat alles goed komt. We hoeven er in ieder geval niet aan te wennen dat we allebei thuis zijn!”

Wilt u nog profiteren van 75% korting op het gehele assortiment (m.u.v. medicijnen/tabak/tijdschriften) of wilt u nog even persoonlijk afscheid nemen?
Drogisterij Jo Ceelen is nog open tot en met zaterdag 28 mei 17.00 uur.