Afbeelding

Witte gij 't nog? Installatie Rowan-afdeling 129 van de verkennersgroep

Algemeen

Het was op 14 mei 2016 precies vijftig jaar geleden dat in Beek en Donk de 'Rowan-afdeling 129' van de Katholieke Verkenners werd opgericht. Drie - van de zeven - jongemannen die destijds plechtig geïnstalleerd werden, zijn nu de zestigers: Joep, Johan en Hein. Zij kijken met veel plezier terug op deze periode die hen als mens vormde.

Rowan-groep 129
Ze ontgroeiden de verkenners bij de scoutinggroep zo rond hun 15e jaar: Joep Beckers, Johan Maas, Hein van Vijfeijken, Maarten Wouters, Ton van Dijk, Peter van Schijndel en Ger Vogels. Of zoals Joep verwoordt: “Je had de welpen, de verkenners en daarna was er niks meer.” Om dit gat te vullen werd de Rowan-afdeling 129 opgericht voor de jeugd vanaf 15 jaar. De eerste Rowan-afdeling in Nederland werd opgericht in 1958. Beek en Donk volgde als 129e in 1966. Tien jaar eerder was Jan Jacobs al de grondlegger geweest van de scouting in Beek en Donk.

Mis en feest
Terug naar deze bijzondere dag in 1966. Belangrijke mensen uit de verkennersbeweging, van de gemeente en van de kerk kwamen naar de blokhut aan de Smalleweg 34, waar nu Howeko zit. Vijfenzestig welpen en verkenners vormden een erehaag voor hun oudere clubgenoten die hun verkennersuniformen verruilden voor die van de 'Rowans'. Er volgden een heilige mis en toespraken en de vlag werd gehesen. De jongens deden hun Rowan-belofte: “Ik beloof als goed Rowan mijn plaats te zoeken ten opzichte van God, kerk en land en bereidwillig anderen van dienst te zijn.” Speciale aandacht was er voor de woonwagen die was omgebouwd tot een eigen honk. Joep glimt als hij daaraan terugdenkt: “Ik had bij burgemeester De Leeuw thuis aangebeld om dit voor elkaar te krijgen. We kregen 'm voor 25 gulden die we bij de installatie terugkregen van de gemeente.” 's Avonds volgde er een groot feest met orkest LMB. “Jeetje, wat was het druk!”, verzuchtten de mannen nu nog, als ze hieraan denken.

Quote: ”De vorming van een mens vond hoofdzakelijk bij de scouting plaats”

Avontuur bij de scouting
Hein vertelt dat hij als 10-jarige bij de scouting kwam: “Het was Sparta of Jong Nederland. Omdat vriendjes bij de scouting zaten, belandde ik daar ook. Het was grandioos. We waren van de straat, met een club van ongeveer 30 jongens. Meiden kwamen pas later”, zegt hij lachend. “Later ben ik geen leiding meer geworden. Ik koos, net als mijn vader, voor de vrijwillige brandweer.” Herinneringen aan allerlei activiteiten passeren de revue. Joep vertelt: “Ik kan me goed herinneren dat we met de verkenners op kamp gingen naar Valkenburg. De zware tent lag gewoon op de pakjesdrager. Die brak natuurlijk, maar dat regelden we! We hebben die tent nauwelijks vanbinnen gezien”, grinnikt hij. Johan vertelt: ”Alle activiteiten bij de Rowans waren top. We gingen naar de bossen, deden kompastochten, hikes en gingen pionieren.” Hein doet er een schepje bovenop als hij concludeert: “De vorming van een mens vond hoofdzakelijk bij de scouting plaats. We leerden er van alles, zelfs koken en het was natuurlijk een vriendengroep.”

Aalmoezenier
Een speciale rol had aalmoezenier Sjef Arets in dit verhaal. Hij hoorde gewoon bij de club. Leuk detail is het verhaal van Joep die vertelt: “Hij heeft ons getrouwd, maar is daarna uitgetreden.” En natuurlijk dat deze mannen allemaal hun vrouw ontmoetten bij de scouting!