Afbeelding

Expositie Brabantse landschapsschilder Martin van den Hurk

Algemeen

Beek en Donk - Onder de titel 'Lucht, land en water' exposeert Martin van den Hurk in Gallery Berkendijkje in Beek en Donk een doorsnede van zijn oeuvre aan olieverfschilderijen. De expositie is gratis te bezoeken op zaterdag 2, 9 en 16 juli en zondag 3, 10 en 17 juli 2016. Telkens van 13.00 tot 17.00 uur.

Geboren Eindhovenaar Van den Hurk is van jongs af aan gefascineerd door de natuur. "Een belangrijk deel van mijn leven probeer ik onze prachtige landschappen, imposante luchten en wisselende weersomstandigheden en wat die met mij doen op schildersdoek te vangen", aldus de kunstenaar.

Eigen stijl
De natuur was en is zijn thema, olieverf zijn materiaal. Beiden is Van den Hurk een leven lang trouw gebleven. Tot op de dag van vandaag. Geïnspireerd werd de landschapsschilder ondermeer door de Latemse school en bevriend kunstenaar Teun Gijssen. Van den Hurk volgde colleges aan de Eindhovense en Antwerpse kunstacademies en lessen van de kunstenaars Kees Timmering, Huub van Baar en Louis van den Beesen.

Sfeer en kleur
In beschouwingen wordt van den Hurk betiteld als een schilder van sfeer en iemand die zich vooral uitdrukt in kleur. "Martin van den Hurk kent geen perioden", aldus critici, "omdat elk schilderij op zichzelf een periode is". "In de luchten legt hij herscheppend zijn eigen vuur. De innerlijke gloed van zijn gemoed kan men aanvoelen in menig werk". Andere recensenten spreken van iemand met een herkenbare, zeer persoonlijke signatuur.

Terugblik en recent werk
Van den Hurk heeft diverse tentoonstellingen op zijn naam staan. In Gallery Bekendijkje blikt de - inmiddels al ruim dertig jaar in Helmond woonachtige - kunstenaar nog één keer terug op zijn oeuvre en toont tevens zijn meest recente werk.