Afbeelding

'Boksles' voor kinderen van Het Klokhuis

Algemeen

Lieshout - De bovenbouw van Het Klokhuis in Lieshout zit in een kring en kijkt omhoog naar een boom van een kerel die hier de vragen stelt. Vandaag krijgen ze boksles, althans, dat dachten ze. Dus die boom van een man past wel in het plaatje.

Van boksen is echter (nog) geen sprake. Er worden namelijk vooral vragen gesteld: Liggen jullie tassen netjes? Vind je dat echt netjes? Wat is eigenlijk netjes? Weet je wat: leg allemaal je tas nog een keer neer, maar dan netjes. Is het nu wel netjes? Waarom vind je het nu netjes? En wat voor gevoel geeft je dat?

In eerste instantie reageren de kinderen een beetje beduusd, maar bij de één na de ander gaat ineens een lampje branden……of niet. Want sommigen vragen zich af wat dit nu voor nut heeft en stoten elkaar aan. Niets ontgaat de coach: Waarom doe je dat? Waarom kijk je naar je buurman? En waarom kijk je mij niet aan? Ik stel jóu toch een vraag en niet je buurman? Je kunt een speld horen vallen in het Dorpshuis in Lieshout. Op iedere vraag komt een antwoord en langzaam maar zeker wordt duidelijk waar deze 'boksles' naartoe gaat.

In spelvorm ontdekken de kinderen wat voor gevolgen je eigen gedrag kan hebben op een ander of zelfs op de hele groep. Laat ze een minuut door elkaar rennen en geheid dat het uitloopt op tranen. Laat het ze nog een keer doen met de opdracht: “kijk elkaar héél even aan als je bij elkaar in de buurt bent” en voilà: iedereen komt er zonder kleerscheuren vanaf.

Nog een voorbeeldje: “Ga allemaal als een plank boven de grond hangen, dan tel ik tot 10”. Sommigen begeven het al bijna als de laatste eindelijk zover is….. en dan begint de coach pas te tellen. Dat valt niet mee! Het effect is meteen zichtbaar: degenen die meteen luisterden storten ter aarde als ze eindelijk de 10 horen. De late inhakers stoppen beheerst, maar een beetje beschaamd.

En dan mag er eindelijk gebokst worden. Daar hebben de kinderen naar uitgekeken, want wat is er nou lekkerder dan even al je energie eruit gooien? Dat wordt toch een beetje lastig als je als uit de kluiten gewassen tiener tegenover je maatje van 2 koppen kleiner wordt gezet. Moet je toch wéér rekening houden met een ander! En weet je wat nou zo bijzonder is: dat is eigenlijk best wel heel erg leuk! Het gaat er niet om dat je de sterkste bent, of de snelste of de stoerste. Waar het dan wel om gaat??? Daar hebben de leerlingen van Het Klokhuis nog uitgebreid over nagepraat: met aandacht en respect voor elkaar.