Afbeelding

Woonvisie 2016 Mariahout

Algemeen

Mariahout - Deze woonvisie is vastgelegd door werkgroep ‘Wonen’ van vereniging Zorg om het Dorp. Dit nadat de enquête ‘Wonen en leefbaarheid in Mariahout ná 2016’ door 155 personen is ingevuld. Hiervan gaven 30 deelnemers aan buiten Mariahout te wonen.

Uitgangspunt: In Mariahout bezit 85% van de huishoudens een eigen woning. Weinig mensen wonen gehuurd. Het eigen woningbezit betreft vooral huizen in het middensegment, bewoond door gezinnen of ouders waarvan de kinderen al het huis uit zijn. Een groot aantal is in eigen beheer gebouwd. Dit hoort bij de historie van dit pioniersdorp.
Wat geeft de uitslag van de enquête aan en welke vragen en suggesties levert dat op? Met name wordt aangegeven dat er behoefte is aan seniorenwoningen, zowel huur als koop. Er is een relatief grote vraag naar huursubsidiewoningen, maar het is de vraag of dit reëel is, want na het verkopen van een huis, kan het hebben van eigen vermogen de deur naar subsidiewoningen dicht doen. Goede voorlichting hierover is nodig.

Starters melden zich voor starterswoningen (koop) en voor ’in aanvang huurhuizen om later over te gaan tot koop’. Het kopen van doorstroomwoningen kan vooral plaats vinden binnen de huidige markt van de te verkopen eengezinswoningen, m.n. van ouderen die door willen stromen naar seniorenwoningen.

Voor de toekomst van Mariahout, wordt met het bouwen van huurwoningen in en rond het klooster ‘Mariënhof’ aan de vraag kunnen voldaan; deze zullen een grote aanwinst zijn. Zeker gezien de doelstellingen van ‘zorg voor elkaar’ en ‘energieneutraal’, passen deze woningen in het Mariahout van de toekomst. Naast de huurwoningen is er ook vraag naar betaalbare koopwoningen. Zorg om het Dorp is van mening dat het type huis met ‘1 slaapkamer beneden (gelijkvloers) en minimaal 2 slaapkamers’ de voorkeur geniet. De benedenkamer kan naar wens een slaap- en/of huiskamerfunctie krijgen. Als deze woning in de sociale prijsklasse valt dan is deze te kopen door zowel de starters, medioren als senioren. Goede informatie over het levensloopbestendig maken van bestaande huizen is ook een optie.

Wat koopwoningen betreft wordt er aangegeven dat bouwen in eigen beheer voorkeur heeft. Deze mogelijkheid moet dus blijven bestaan op D’n Hoge Suute.

Tot slot roept de wens naar koopwoningen ‘met 1 slaapkamer (gelijkvloers) beneden en minimaal 2 slaapkamers’ de vraag op hoe deze te realiseren zijn. Het realiseren via CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) neemt veel tijd in beslag welke vooral senioren niet altijd gegeven is.

Wat kan de gemeente Laarbeek en kunnen de projectontwikkelaars en andere mogelijke partijen hierin betekenen? Meer info vindt u op www.zorgomhetdorp.nl.