Heemhuis Aarle-Rixtel: een juweeltje!

Algemeen

Aarle-Rixtel - Onlangs werd aan de Kouwenberg 37 in Aarle-Rixtel ‘Het Heemhuis’ geopend. ‘Het Heemhuis’ is het onderkomen van heemkundekring Barthold van Heessel en is ondergebracht in de van oorsprong 14 de eeuwse ‘Hoeve ten Coudenberghe’.

Het Heemhuis herbergt onder meer een prachtig museum met uiteenlopende collecties, die betrekking hebben op het Brabantse dorpsleven en dat van Aarle-Rixtel in het bijzonder. Naast een grote digizuil met moderne animaties kent het museum verschillende ruimtes waarin thema-gewijs wisselexposities zijn ondergebracht, waaronder religie en devotie, archeologie, beroepen en ambachten en thema’s rond het dagelijks leven van vroeger in een Brabants dorp, zoals Aarle-Rixtel. Daarnaast is er nog een aparte ruimte waarin ook allerlei wisselende exposities worden ondergebracht. Alles wordt ondersteund met digitale informatie. In het voorhuis treft men naast de ‘Goei Kamer’ nog een ouderwetse ‘herd’ aan, de opkamer met beddenkoets en de daaronder gelegen kelder met tongewelf. Verder is er nog een prachtige tuin met een groot terras. Het heemhuis is elke zondag te bezoeken en wel tussen 14.00 en 17.00 uur alsook op de woensdagen. Buiten deze uren kan men ook op afspraak terecht.

Het Heemhuis is zeker ook een ideale bestemming voor groepen, al dan niet in combinatie met een bezoek aan een bijvoorbeeld de oude monumentale klokkengieterij, de eeuwenoude Mariakapel en kasteel Croy. Kijk voor meer informatie op www.heemkameraarlerixtel.nl