Afbeelding

De zwarte ruiter, kwajongen of bandiet?

Historie

Redacteur: Jac Babin

In 1954 werd Zuidoost Brabant opgeschrikt door een reeks inbraken en overvallen, die toegeschreven werden aan 'De Zwarte Ruiter'. Keer op keer was deze mysterieuze figuur politie en justitie te slim af, totdat hij in 1955 gearresteerd werd. Het bleek de in Boekel geboren en in Beek en Donk opgegroeide Hans Gruijters te zijn. De MooiLaarbeekKrant verzamelde de feiten. Kwajongen of bandiet? Oordeel zelf.

Hans Gruijters kwajongen

Hans Gruijters werd geboren op 28 april 1925 in Boekel. Hij was het twintigste kind uit een gezin van 21 kinderen. Eind jaren '20 verhuisde het gezin naar de Donk en vestigde zich in het pand in de Kapelstraat, waar later bloemenzaak Van de Vrande gevestigd was. Het gezin had moeite om het hoofd financieel boven water te houden. In de Teznuzzik, beschrijft Karel Schmidt hoe de moeder van De Zwarte Ruiter een centje bijverdiende: "Zo bood zij ons een dubbeltje voor een boterwikkel met het rijkskeurmerk erop. Die wikkel streek ze dan glad met een strijkijzer om er boerenboter, vermengd met aardappelpuree, in te verpakken…"

Na de Lagere School in de Donk had Hans verschillende baantjes. Hij werkte, als zestienjarige, kortstondig in Duitsland in een metaalfabriek en keerde in 1941 terug met een Duitse militaire pet op zijn hoofd, een koppel om zijn middel en behangen met militaire eretekenen. Niet omdat hij sympathiseerde met onze bezetters, maar deze outfit gaf hem macht. Hij liet op de Kanaaldijk zelfs auto's stoppen en weer doorrijden. Tijdens de oorlog wordt hij diverse keren gepakt en veroordeeld voor fietsendiefstal. Hiervoor krijgt hij een vierjarige TBR-straf. Leo van Griensven (91) was een klasgenoot van Hans Gruijters in de eerste twee klassen van de lagere school. "Ik kwam Hans na de oorlog weer tegen toen we in 1945 gekeurd moesten worden voor militaire dienst. Dat was in de Veestraat in Helmond. Hans meldde zich daar met een grote herdershond. De dokter wilde de hond niet binnen hebben." Hans zei: "Hij niet binnen, dan ik ook niet!", en verdween. "Bij mijn weten is hij niet in militaire dienst geweest", zo gaat Leo verder. "Lichting 1925 werd later naar Nederlands-Indië gestuurd. Het verhaal over De Zwarte Ruiter had dus heel anders kunnen lopen..."

Nieuwsgierig? Lees het complete verhaal morgen in de krant!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding