Afbeelding

Pieter Swinkels en Lenie van Berlo Laarbeeks Golfkampioenen 2016

Sport

Bakel/Laarbeek – Afgelopen vrijdag werd de dertiende editie van de Laarbeekse golfkampioenschappen gespeeld op golfbaan de Stippelberg in Bakel. Onder de verzengende Bakelse zon speelden 60 teams de Texas scramble vorm van golf. Dertig deelnemers dongen mee om de titel Laarbeeks golfkampioen in het individuele spel het strokeplay.

Tropisch

De organisatie voorzag de spelers doorlopend van voldoende water vanwege de tropische temperaturen. Schaduw is er niet zoveel op de baan, dus nat houden was het devies. Nadat alle deelnemers het parcours hadden gelopen, kon er worden uitgerust op het mooie terras van de Stippelbergse restauratie met uitzicht op de golfbaan natuurlijk.

Texas Scramble

Het Texas scramble kenmerkt zich omdat je verder speelt met de beste afslag van de teamleden. Rob van Kaathoven gaf zijn team een vliegende start. Bij de eerste afslag van de tee belandde zijn bal maar liefst 260 meter verderop. De langste slag van de dag bij de mannen. Een prijsje hoorde daar zeker bij. We vroegen Rob of hij zoveel kracht heeft: "Nee, niet per se want het heeft meer te maken met de techniek dan met kracht." Dat vertelde Grietje de Boer die de langste slag van de dag bij de dames had ook al. Maar zij sloeg 185 meter en dat lijkt dan toch ook met kracht te maken te hebben. "Het is een combinatie van kracht, lengte en techniek denk ik. Als je lang bent, dan gebruik je langere clubs en dat scheelt ook allemaal." Rob van Kaathoven speelt al 8 jaar golf. Op de vraag wat golf voor hem een leuke sport maakt, antwoordt hij: "De controle over jezelf en dat je alleen zelf schuldig bent als de slag fout is of slecht. En je kunt deze sport tot op hoge leeftijd spelen."

'Nabeschouwing'

De spelers zijn ondertussen her en der in groepjes aan het napraten over de dag. Anderen zijn zich opfrissen voordat de prijsuitreiking en het afsluitende diner gaan beginnen. Wij zoeken Grietje de Boer nog even op. Zij heeft immers bij de vrouwen de langste slag van de dag gemaakt, 185 meter zoals eerder vermeld. Een respectabele afstand heeft de redacteur zich laten vertellen. Op de vraag hoe ze dit voor elkaar krijgt, antwoordt Grietje: "Ja, hoe doe je dat? De goede swing te pakken hebben, dat is het belangrijkste. Techniek heeft meer invloed dan kracht en toch slaan de mannen verder terug af en verder. Het zal wel een combinatie van factoren zijn." Hoe lang speel je al en wat vind je zo leuk aan golf?, vraagt de redacteur zich af. "Ik speel sinds 2009, zeven jaar inmiddels dus alweer. Ik ben erg graag buiten en dat combineren met golfen vind ik ideaal. Je kunt een baan alleen lopen als je dat wil. Je bent van niemand afhankelijk en je speelt altijd tegen jezelf."

Golf is dus een ideale sport voor mensen die graag buiten zijn en zelf de controle willen hebben. Iedere golfspeler is continue bezig om zijn handicap te verbeteren. De toegankelijkheid van de sport is de afgelopen jaren aanzienlijk vergroot. Dat heeft in deze regio alles te maken met het aanbod van banen. Dan worden de kampioenen bekendgemaakt, dit onder luid applaus en veel hilariteit bij de poedelprijzen, bewondering bij de prijzen voor de Birdies en natuurlijk voor de nieuwe Laarbeekse kampioenen. Het winnende team is het team van Van de Graft. Bij de dames is Laarbeeks kampioen 2016 Lenie van Berlo en bij de heren is dat Pieter Swinkels. Voor de totaal uitslag check de website www.laarbeeksegolfkampioenschappen.nl.

Kijk voor alle foto's op http://www.mooilaarbeek.nl/nieuws/sport/20216/deelnemers-beleven-tropische-laarbeekse-golfkampioenschappen