Meneer Pastoor
Meneer Pastoor

Lezing over de pastoors in Noord-Brabant

Algemeen Evenementen

Beek en Donk - Tijdens de heemavond van De Lange Vonder op dinsdag 20 september zal dr. Arnoud-Jan Bijsterveld een lezing verzorgen over Brabantse pastoors in een ver verleden.

Toenmalige humanisten en hervormers, maar ook hedendaagse historici zijn het eens over de pastoors uit de vijftiende en zestiende eeuw: zij waren onontwikkeld en incompetent. Zij zouden op een laag zedelijk peil hebben gestaan, omdat ze vaak samenleefden met een vrouw, en ze lieten zich in hun parochies vervangen door ongeschikte "huurlingen". Dit eenzijdige beeld verdient echter nuancering. Bijsterveld onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek ruim 3000 pastoors die tussen 1400 en 1570 werkzaam zijn geweest in de dekenaten Hilvarenbeek, Cuijk en Woensel, ongeveer overeenkomend met het huidige Noord-Brabant. Van deze pastoors werden gegevens verzameld over bepaalde aspecten van hun leven en werken, te weten de geografische herkomst, de sociale afkomst, de scholing, de rekrutering, het carrièreverloop, de taakuitoefening en de levenswandel (vooral de celibaatsplicht). Het doel van dit onderzoek was cijfers te verzamelen over bijvoorbeeld het intellectuele en zedelijk peil van de pastoors.

In de lezing zal de spreker aan de hand van het leven en de carrière van vier pastoors ingaan op de belangrijkste conclusies van zijn onderzoek en een algemeen, wat meer genuanceerd beeld schetsen van de geestelijkheid op het breukvlak van de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Hij zal tevens aandacht besteden aan de geestelijkheid uit onze eigen regio.

Arnoud-Jan Bijsterveld is bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University. Aan dezelfde universiteit doceert hij, als universitair hoofddocent, geschiedeniscursussen. Zijn aandachtsvelden zijn regionale dimensies van Europese cutuurgeschiedenis, in het bijzonder Brabant.

De lezing vindt plaats in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk op dinsdag 20 september om 20.00 uur. Voor leden van heemkundekring De Lange Vonder is de toegang gratis. Overige bezoekers wordt een bijdrage van €2,00 gevraagd.