Jolanda Steegs (l) is de nieuwe Kermiskoning van het Sint Antoniusgilde
Jolanda Steegs (l) is de nieuwe Kermiskoning van het Sint Antoniusgilde

Jolanda Steegs Kermiskoning Sint Antoniusgilde

Algemeen Evenementen

Beek en Donk - Bij het kermiskoningschieten van het Sint Antoniusgilde uit Beek en Donk heeft Jolanda Steeg zich als winnaar geprezen door het laatste restje van de vogel naar beneden te schieten. Dit gebeurde afgelopen maandag op een zonovergoten gildeterrein met veel publiek en schutters. 

's Morgens werden de gildebroeders en –zusters al vroeg ontvangen bij de koning en de prins-gemaal Tonny en Jan Gevers voor een wel voorziene koffietafel. Daarna was het woord aan de gildepastor Jan Engels, tijdens een inspirerende viering bij de bewoners van De Regt. Uiteraard mocht een vendelgroet daar niet ontbreken. Na de koffie, samen met de bewoners, was het tijd om naar het gildeterrein te gaan en daar de laatste puntjes op de "i" te zetten. Na een bord soep (of twee) druppelden de eerste bezoekers en schutters binnen.

Na de eerste schoten, gelost door gildepastor Jan Engels, burgemeester Van der Meijden en gildekapitein Piet Swinkels begon om twee uur de strijd om het kermiskoningschap. Negentien schutters losten samen 178 schoten voor Jolanda Steegs de vogel naar beneden haalde en zich daarmee voor een jaar Kermiskoning van het Sint Antoniusgilde mag noemen. Vervolgens werd geschoten om drie Zilveren Kruisen. Begeerde trofeeën, liefst 42 schutters gingen de strijd aan. Gelukkig waren de puisten wat minder taai, maar het werd toch nog half acht toen de laatste viel. De winnaars waren Ad de Fost, Willem Smits en de kersverse koning van het Sint Leonardusgilde, Geert-Jan van Rixtel Bzn. De winnaars kregen door Tonny Gevers het koningsschild of het Zilveren Kruis opgespeld. De kermiskoning kreeg als teken van haar waardigheid de splinternieuwe koningssjerp omgehangen. En vlak voor zonsondergang kwam, met een vendelgroet aan Jolanda Steegs, een einde aan deze snikhete maar mooie kermismaandag. Er werd ook geloot om vleesbonnen. De vleesprijzen, gevallen op de loten 646 en 700, zijn nog niet afgehaald. Bezitters van deze loten kunnen contact opnemen met het secretariaat van het gilde, 0492-462636.

Op kermiszaterdag 10 september, was het traditionele kermis aanzeggen door de Beekse Schut. Eerst werd door Huub van den Bergh een kermiskoningssjerp aan het gilde aangeboden, door deze bij de fungerende kermiskoning Henk Marinussen om te hangen. Hierna was de Beekse Schut te gast op het Antoniusplein. Na daar al 24 jaar gastvrij ontvangen te zijn was het deze 25e keer de beurt aan het gilde om iets terug te doen voor alle bewoners. Zij mochten na een vendelgroet en een speech van de kapitein een schaal lekkers ontvangen. Hierna werd een bezoek gebracht aan gildehuis Thuis waar gevendeld werd voor de kastelein.