Afbeelding

Latcho Diewes: Goeiendag wat een mooi Sintifestival!

Cultuur

Beek en Donk - Op het evenemententerrein aan de Otterweg vond afgelopen zondag het eerste Laarbeekse Sintifestival plaats. Onder het motto Latcho Diewes (Goeiendag) presenteerde de Sintigemeenschap zich aan de 'gadje' (niet Sinti) van Laarbeek met lekkere hapjes en mooie optredens van Rudy en Martien Wagner, opzwepende muziek van De Tabor Gypsy Band, The Prisor Jazz Band en The Rosenbergs. De MooiLaarbeekKrant dompelde zich een middag onder in de gastvrije Sinticultuur.

Organisatie
De organisatie is in handen van de Stichting Latcho Diewes in samenwerking met de Hollandia Mediagroep. Initiatiefnemer is Henrik, (Koekie) Wagner. Zenuwachtig is hij wel een beetje, vertrouwt hij De MooiLaarbeekKrant toe. "Ik zou heel graag willen weten hoeveel gasten er vandaag komen."

"Als Laarbekenaren met een speciale cultuur hebben we besloten om met dit festival de deuren wijd open te zetten voor niet-Sinti", vertelt Koekie. "Maak nou eens kennis met onze muziek, onze gastvrijheid, ons eten, ons familieleven, onze gezelligheid, zodat we nou eindelijk eens over allerlei, al of niet terechte, wederzijdse vooroordelen heen kunnen stappen", zegt Koekie gedreven.

Opening en inzegening
De inzegening vindt plaats om 14.30 uur, na de opening door de burgemeester. "Ik ken mijn plaats hier op het aardse", grapt Pater Van de Zandt vooraf. Op het podium zijn de rollen omgedraaid. Pater Van de Zandt zegent de talrijke festivalgangers met een palmtak en wijwater. Daarna opent de burgemeester het festival. Hij benadrukt dat de behoefte om bruggen te bouwen met de Sintigemeenschap ook een vurige wens is van de Laarbeekse bevolking. Het publiek onderstreept met een spontaan applaus de woorden van de burgemeester. Daarna is het podium vrij voor muziek van de Tabor Gypsyband.

Lees het volledige sfeerverslag van de eerste editie van dit festival aanstaande donderdag in de krant.