Afbeelding

Leonard Cohen tribute in Ons Tejater

Cultuur Kunst en Cultuur

Lieshout- Binnenkort treedt in 'Ons Tejater' (Dorpshuis Lieshout) de Leonard Cohen Tribute band op. De initiatiefnemer van deze band is Rinus van den Boomen (76). Net als de meeste kernleden van de band, die uit 10 leden bestaat, komen zij uit de omgeving van Middelbeers, Hilvarenbeek en Oirschot. Ze treden veel op en hebben zowel goede amateurmuzikanten als professionals onder de gelederen.

Het ontstaan
De band is ontstaan zoals de meeste tributebands het leven zien: iemand is vol bewondering voor één artiest en probeert zijn of haar muziek zo dicht mogelijk te benaderen. De druppel, die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen was het succes van het welbekende 'Halleluja'. Rinus vond in Harrie van Hoof de stem van Cohen en zocht om hem heen naar artiesten, die de bandleden zouden kunnen vormen. Dat is niet direct gelukt, want er worden nogal wat eisen gesteld. Het valt niet mee om mensen te vinden, die de achtergrondmuziek kunnen vertolken. Niet alleen een drummer en gitaristen zijn nodig, de begeleiding bestaat vaak ook uit achtergrondzang, viool en mondharmonica. Vooral de laatste twee instrumenten zijn minder populair onder amateurmuzikanten. De band heeft zelfs al opgetreden op de afterparty van een concert van Cohen in Ahoy Amsterdam, omdat ze in die korte tijd al bekend waren geworden als goede tributeband.

"De sfeer benaderen"
De samenstelling van de band is divers: viool, drums, toetsen, gitaar, basgitaar, mondharmonica, twee zangers, twee zangeressen, sopraan- en altsaxofoon.
"In 2014 hadden we met een groep een avondvullend programma gemaakt als een ode aan Leonard Cohen. De reacties op dat optreden waren van dien aard, dat besloten werd het niet bij deze ene keer te laten. Er volgde een tour van negen optredens waarbij rekening moest worden gehouden met tien agenda's. Er waren zelfs leden van de band, die in Amsterdam woonden en dus extra (reis-)tijd moesten vrijmaken om te kunnen optreden. De eerste groep viel na deze optredens door allerlei redenen uit elkaar, maar er dienden zich nieuwe mensen aan en deze groep is nu een jaar bezig om - vooral de sfeer rondom - de liedjes van Cohen zo goed mogelijk te benaderen", aldus Harrie. Hij is de verpersoonlijking van Leonard Cohen, maar tevens ook de manager van de groep. "Ik zorg dat iedereen altijd overal op tijd is."

Hedendaagse folkmuziek
De band speelt Folkmuziek, een muzieksoort die Cohen leerde kennen in Nashville. Judy Collins had een grote impact op de latere muziek van Cohen. Marianne was degene, die de twee muzikale zielen bij elkaar bracht. Zij wordt later de muze van Cohen en haar naam is vereeuwigd in 'So long Marianne', een van zijn bekendste nummers . Andere bekende nummers als 'Suzanne' en natuurlijk 'Halleluja' worden tijdens het optreden voor het voetlicht gebracht. Het concert op 8 oktober is niet alleen een muzikale beleving, maar de aanwezigen worden het leven van Cohen ingetrokken, doordat Harrie als Cohen het wezen van zijn idool wil overbrengen op het publiek. Zijn humoristische, maar toch bevlogen verhalen over Cohen zullen het publiek meenemen in het wonderlijke leven van deze icoon van de hedendaagse folkmuziek. Cohen, een man die met zijn 82 jaar nog steeds optreedt en een grote schare fans om zich weet te verzamelen, herleeft op die zaterdagavond in Lieshout. Voor wat voorpret: https://www.youtube.com/watch?v=oWGFQ1eVhlk . U bent allen uitgenodigd voor deze unieke beleving.
Informatie over kaartverkoop: http://www.vierbinden.nl/onstejater/