Afbeelding

Lambert en Gerda Sanders nemen afscheid van buurthuis

Algemeen Algemeen

Mariahout – Op 1 januari 1986 nam Lambert, samen met zijn vrouw Gerda, het stokje over van de familie Kuijpers. Dertig jaar waren Lambert en Gerda de gezichten van het buurthuis. Op drie september werden ze uitgebreid uitgezwaaid, maar helemaal stoppen kan Lambert niet meteen. De MooiLaarbeekKrant spreekt het paar bij het Buurthuis.

Gemoedelijke mens
"Ons Gerda zal zo wel komen", zegt Lambert, die als vanouds achter de bar in het Buurthuis duikt. "Kopje koffie of iets anders?" Het is een vertrouwd gezicht, Lambert achter de bar. Ontelbare kopjes koffie schonk hij in en menig biertje tapte hij. Als Gerda binnenkomt, gaat het stel onwennig op de foto. Daarna zetten we ons gesprek voort op het bankje voor het buurthuis. In de dertig jaar dat hij samen met zijn Gerda de scepter over het Buurthuis zwaaide, doorstond hij heel wat verbouwingen. Lief en leed werd met de Mariahoutse gemeenschap gedeeld. Barman Lambert kan goed luisteren en zal niet over mensen praten. "Het ene oor in, het andere oor uit", zegt hij met een lach op zijn gezicht, al bekent hij dat hij van binnen erg met mensen meeleefde. Lambert wil het samen met Gerda wat rustiger aan doen. "Het leven is kort en we hebben nog zoveel andere leuke dingen die we kunnen doen", vertelt Lambert, al geeft Gerda toe dat ze in eerste instantie wel schrok dat Lambert wilde stoppen. "Ik zei, als je stopt vraag ik een echtscheiding aan." Lambert lacht, omdat het zo'n vaart niet zal lopen: "We zitten al dertig jaar op elkaars lip."

Timmerman?
"Eigenlijk was ik timmerman", grinnikt Lambert. "Niet zo'n goeie. Ik kon beter met mensen omgaan. Ik werkte net als Gerda op verschillende plekken in cafés. Toon van den Broek ging uit de bar aan het Oranjeplein en Gerda en ik namen het over." Zestien jaar hadden Lambert en Gerda de bar. Warme contacten werden opgebouwd en worden nog steeds onderhouden. "Dadelijk ben ik mystery guest bij vaste klanten uit de bar-tijd." In 1986 werd Lambert gevraagd voor het buurthuis. Die taak was hem op het lijf geschreven. De bar, waar Gerda en Lambert nog steeds boven wonen, werd verhuurd. Het echtpaar werkte samen in het buurthuis. Lambert was geen man voor achter het bureau en had een hekel aan regeltjes. Zaken werden praktisch en gemoedelijk opgelost. Zelfs na zijn afscheid is het buurthuis met zijn aanwezigheid 'een zoete inval'. Tijdens ons gesprek komt onder andere de carnavalsvereniging wat zaken meten en worden geleende krukken teruggebracht. Lambert maakt grapjes over zijn nieuwe status. "Je hebt een nul-uren contract, Sanders. Voor afspraken moet je bij Helma zijn." Gerda en Lambert lachen erom. Wat ze gaan doen met al die zeeën van tijd? "Biljarten, hobbyen aan de vijver en naar ons huisje in Lommel", zegt het stel. Als De MooiLaarbeekKrant vraagt of ze geen verre reizen gaan maken, net als zoon Jeroen, is Lambert daar heel duidelijk over: "Nee, ik heb de schurft aan reizen." Mariahout zal zijn markante verschijning dus nog veel blijven zien.