Herfstwandeling IVN in de Biezen

Cultuur Natuur

Laarbeek – De natuurgidsen van IVN Laarbeek geven op zondag 9 oktober een rondleiding door een van de meest bijzondere gebieden van Laarbeek: De Biezen. Op de grens van Aarle-Rixtel en het vroegere Bakel, nu gemeente Gemert, liggen de Biezen.

Niet zo moeilijk om te weten hoe dit gebiedje aan zijn naam komt, de Pitrus die hier veelvuldig voorkomt werd vroeger algemeen biezen genoemd. Waar de Pitrus vroeger voor gebruikt werd gaan de gidsen allemaal vertellen en nog veel meer. In de herfst gebeurt er zo gigantisch veel in de natuur, bladeren gaan verkleuren, vallen af, planten sterven, bomen maken zich klaar voor de winter en de komende lente. Zijn er dit jaar veel eikels? En waarom of waarom niet? Het gebied laat ook zijn sporen zien van menselijk ingrijpen in de natuur vroeger en nu, diersporen van reeën, vogels en als ze geluk hebben en het is een beetje nat, ook van de wilde zwijnen die sinds een jaar in dit gebied aanwezig zijn. Spannend. Men gaat natuurlijk ook kijken naar een stukje historie, de rabatten, de oude Landweer, de kleinschalige blauwgraslandjes en het Elzenbroekbos, de houtwallen en de waterhuishouding in dit gebied. De herfst is ook het seizoen van de paddenstoelen, gelukkig heeft het de afgelopen dagen geregend. Het IVN hoopt dan ook dat ze hier weer talrijk aanwezig zijn.

De wandeling vertrekt zondag vanaf de Peeldijk, wanneer je van Beek en Donk komt rechtdoor langs De Brabantse Kluis, richting Eco-farm de Biezen. Vanuit Aarle-Rixtel: Brabantse kluis rechtsaf richting Eco-farm. De gidsen wachten daar de deelnemers op. Het is wel verstandig laarzen of waterdicht schoeisel te dragen. De wandeling start om 10.00 uur en duurt ongeveer 2 uur.