Afbeelding

Taalbegeleiders gezocht voor anderstaligen en laaggeletterden

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – "Mensen op weg helpen in de Nederlandse samenleving", zo benoemt vrijwilligster Antonieke van de Crommenacker, haar beweegreden om te helpen bij de taallessen. Er zijn in Laarbeek meer taalbegeleiders nodig. Iets voor u?

Vrijwilligers
'Je hoeft geen kei te zijn in taal' staat te lezen op het foldertje, waarop een oproep wordt gedaan naar nieuwe taalbegeleiders. 'Wél moet je het leuk vinden om anderen onze taal te leren en kennis te laten maken met onze cultuur'. De MooiLaarbeekKrant neemt eens een kijkje bij een taalles op de bovenverdieping van de Kledingbank Laarbeek in Beek en Donk. Daar druppelen op deze donderdagochtend vijf cursisten binnen voor een taalles. Twee ervan komen voor het eerst en worden opgevangen door Antonieke en Sander. Sander start vandaag als vrijwilliger. Hij vertrekt half november naar Botswana om onderzoek te doen naar luipaarden en leeuwen. Tot die tijd kan hij helpen bij het geven van taallessen. Hij schudt een nieuwe cursist de hand en samen gaan ze in gesprek. Een beetje Engels en alvast een aantal woorden Nederlands. Een goede start …

'Het begint met taal'
Vrijwilligster Anny van Hees verduidelijkt: "We werken hier een-op-een, zodat we bewust aandacht kunnen geven en iedereen op zijn of haar niveau kunnen benaderen. Ook is er een vrijwilligster die iemand thuis bezoekt om te helpen met de taal." Op boekenplank ligt de taalmethode Nederlands waarmee gewerkt wordt en waarin allerlei verschillende onderwerpen behandeld worden.

"Leuk om te leren"
Cursiste Meymouna (55) uit Somalië woont al bijna tien jaar in Nederland. Na eerst in drie verschillende AZC's te hebben gewoond, woont ze nu zes jaar in Beek en Donk. Ze volgt de taallessen en doet daarnaast vrijwilligerswerk in de Kledingbank. Zij vertelt: "Ik vind het leuk om iets te doen te hebben, te leren en ontmoet hier aardige, blije vrouwen. Daar word ik ook blij van! Eerst had ik les op het ROC, maar nu hoef ik alleen maar hierheen te lopen. Echt handig."

Kom je helpen?
Sta je open voor bijzondere ontmoetingen? Ben je geïnteresseerd in taal en cultuur? Wie weet kun jij dan komen helpen, anderhalf uur per week. Er staan nu een aantal mensen op de wachtlijst die dolgraag graag willen starten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marjan Reusien, tel. 06-50864686.

Zie ook: www.kledingbanklaarbeek.nl.