Sam Giebels tekent een nieuwe fiets
Sam Giebels tekent een nieuwe fiets

Laarbeeks gemeentehuis als centrum van de dag van de duurzaamheid

Algemeen Algemeen

Laarbeek - De dag van de duurzaamheid was geconcentreerd in het gemeentehuis. Diverse activiteiten moesten oud en jong doordringen van de wenselijkheid van een duurzame samenleving.

Duurzaam knutselen
Vanaf 16.00 uur zijn alle kinderen van de basisschoolleefijd welkom in het gemeentehuis om onder leiding van Judith van de Rijt van 'Juuds' een activiteit mee te maken die te maken heeft met een duurzame toekomst. De kinderen zijn verdeeld over twee lange tafels, waaraan ze mogen werken. Het gezamenlijke werk is een lange rol tekenpapier, waarop de weg naar de toekomst moet worden uitgebeeld. De weg ligt er al en de richting van de toekomst is ook al door een richtingbord aangegeven. De rest moet nog worden ingevuld door de kinderen. Dan gaat het dus over de huizen en hotels naast de weg. De leerlingen hebben zelf de taak deze bebouwing uit te voeren en ze hebben daar de vrije hand in. Eén ding is echter verplicht. Iedereen moet zichzelf op de weg tekenen òp de fiets. Voor diverse kinderen is dat geen probleem. Maar enkelen hebben problemen met de fiets of zichzelf, laat staan de combinatie van die twee. Sam Giebels uit groep 2 van Vrije school Peelland uit Helmond is druk bezig met een nieuwe fiets. Hij heeft al wat getekend en er erg zijn best op gedaan, maar bij het uitknippen gaat het mis en daarom moet er, vindt hij, een nieuwe fiets komen. De broers van Sam, Morris uit groep 1 en Jesse uit groep 4 zijn ook druk aan het tekenen. Mama werkt op het gemeentehuis. Vandaar dat ze er ook zijn. Sarah Donkers en Anne Giepmans van de Muldershof zijn aan de bebouwing bezig langs de weg. Anne tekent zichzelf in de lucht, want een weg zal in de toekomst voor fietsen waarschijnlijk niet meer nodig zijn. Ze doen goed hun best, hoewel hun favoriete meester, meneer Benjamin, net van school was gegaan nu ze aan de beurt waren in zijn groep te komen. Gelukkig zijn er op hun school nog een paar meesters over.

Duurzaam wonen
In de keuken van wooncomplex 'De Waterpoort' wordt samen gekookt en gegeten. Onder de deskundige leiding van Mieke Voshol wordt het eten met veel aandacht bereid. Centraal staat ook hier weer de duurzaamheid. Met aandacht voor het koken van je eten smaakt het lekkerder en samen koken versterkt de band tussen mensen. Dat is de basis om dingen te veranderen in de richting van een duurzame samenleving. De avond is gereserveerd voor een paar lezingen. Ir. Guillaume Doudart de la Grée is ervaringsdeskundige en werkzaam op de TU/e. Hij gaat in zijn lezing in op het duurzaam maken van woningen. Daarbij let hij niet alleen op de energiebesparing maar ook op het wooncomfort. Er zijn een paar financiële experts van de Rabobank aanwezig om advies te geven over de financiële mogelijkheden als je gaat investeren in duurzaamheid. Tot slot vindt op deze avond de hernieuwde introductie plaats van de al langer bestaande Stichting Duurzaam Laarbeek.

De snelweg krijgt vorm met Judith, uiterst rechts