Afbeelding

Aan gastvrijheid geen gebrek in de Baverdestraat

Human Interest Algemeen

Lieshout - Anas, Mahmoud en Mohamad zijn drie Syrische vluchtelingen die elkaar niet kenden voordat ze een maand geleden samen een woning aan de Baverdestraat in Lieshout toegewezen kregen.

Ze hebben afzonderlijk van elkaar geruime tijd in verschillende asielzoekerscentra doorgebracht. Door de krapte op de huizenmarkt is er door de gemeente Laarbeek voor gekozen om vaker meerdere vergunninghouders te huisvesten in een gedeelde woning. Net als in een studentenhuis, hebben ze ieder een eigen kamer en delen ze de overige woonruimte. Afgelopen zaterdag was het tijd voor een kennismakingsbijeenkomst met de naaste buren.

Ze hebben zich nauwelijks aan elkaar voorgesteld of de volgende uitnodiging ligt er al: voor een buurtdiner met typisch Syrische gerechten. Het ontbreekt ze overduidelijk niet aan gastvrijheid, de nieuwste bewoners van de Baverdestraat in Lieshout. Daarentegen is ook de spontane opkomst van de buurtbewoners hartverwarmend. Ze blijken stuk voor stuk aangenaam verrast door de uitnodiging.

De heren hebben heel erg hun best gedaan om het hun gasten naar de zin te maken. Er worden bij de Arabische koffie prachtig gedecoreerde, zelfgebakken, cakes geserveerd. Buurman René vraagt zich meteen af of de heren al veel naar 'heel Holland bakt' hebben gekeken? Overbuurvrouw Marga doet er nog een schepje bovenop en vraagt of ze niet een workshop kan komen volgen met een paar vriendinnen. Geen enkel probleem! Deze buurtbewoners zijn overduidelijk blij met de komst van hun nieuwe buren. Met vrij veel Engels worden er over en weer toezeggingen gedaan, van het komen tuinieren tot het leren van Arabisch in ruil voor lesjes Nederlandse taal. "Over een half year you will speak perfect Liessents", was de meest veelbelovende…

Mohamad liet nog even van zich horen door een vakkundig stukje gitaarspel ten beste te geven en toen het dan: "oh, is het al zo laat?" tijd was om op te stappen, bleven er drie voldane heren achter. Voor het eerst sinds een lange, moeilijke tijd, met een grote glimlach op hun gezicht.