Afbeelding

Kamerverhuur en extra woningbouw voor vergunninghouders

Algemeen Gemeente

Laarbeek – De gemeente Laarbeek onderneemt actie om vergunninghouders nog sneller en beter te kunnen plaatsen. Laarbeek moet dit jaar 55 vergunninghouders plaatsen. Onlangs kreeg de gemeente een waarschuwing omdat in de eerste helft van 2016 nog niet aan de taakstelling was voldaan. De gemeente wil dit nu onder andere doen door middel van kamerverhuur; dus één woonhuis opdelen in meerdere kamers, zodat er meer mensen in een huis kunnen wonen. Ook worden er sociale huurwoningen gebouwd en wordt onderzocht of bestaande bouw omgebouwd kan worden voor verhuur.

Gemeente Laarbeek heeft afspraken gemaakt met WoCom, de woningstichting waar Laarbeek onder valt. WoCom huisvest jaarlijks gemiddeld 25 vergunninghouders. Gelet op de taakstelling van 55 vergunninghouders, moet er voor 30 mensen extra huisvesting worden geregeld.

WoCom heeft aangegeven jaarlijks vier tot vijf woningen aan hun voorraad te willen onttrekken, om deze om te bouwen voor kamergewijze verhuur, zodat er extra huisvestingsplaatsen worden gecreëerd. Daarnaast is met Wocom afgesproken dat er versneld sociale huurwoningen gebouwd worden. In totaal worden er 35 sociale huurwoningen aan de voorraad toegevoegd, verdeeld over de vier kernen. Deze woningen zullen ook voor reguliere doelgroepen worden gebouwd, om verdringing te voorkomen en integratie te bevorderen. De start van de bouw voor de eerste woningen is staat gepland voor de eerste helft van 2017.

Naast het bovenstaande is de gemeente een tweetal locaties aan het onderzoeken om te bekijken of bestaande panden zodanig aangepast of herontwikkeld kunnen worden, zodat ze geschikt zijn voor zowel reguliere verhuur als verhuur aan vergunninghouders. Ook legt de gemeente zich toe op het realiseren van een flexibele schil in de vorm van tijdelijke huisvesting. Verschillende locaties zijn hiervoor in kaart gebracht. OP korte termijn wordt onderzoek gedaan naar de precieze invulling van deze locaties.

De gemeente Laarbeek kiest uit het oogpunt van integratie niet voor een grote concentratie van huisvesting van vergunninghouders op één locatie. Dit geldt ook voor tijdelijke huisvesting. Om de tijdelijke huisvesting mogelijk te kunnen maken, is in de begroting een bedrag van 1 miljoen euro gekapitaliseerd. Deze wordt op 10 november in de gemeenteraad behandeld.